BiH
0

Komšić se danas obraća Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Komšić i Michelina Calmy-Rey
Komšić i Michelina Calmy-Rey
Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, drugog dana boravka u New Yorku, prisustvovala otvaranju 62. zasjedanja Generalne skupštine UN-a na kojoj će se Komšić obratiti danas.

Kako je saopćeno iz Ureda predsjedavajućeg Komšića, on je nastavio intenzivne bilateralne susrete na margini zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Tokom sastanka sa predsjednikom Republike Kazahstan Nursultan Nazarbayevim, zaključeno je da treba intenzivirati sve kontakte, ubrzati potpisivanje bilateralnih sporazuma koji su u fazi razmatranja, te temeljito razmotriti sve prednosti koje će dvije zemlje imati jačanjem ekonomske saradnje .

Predsjedavajući Komšić je ukazao na realne mogućnosti bh. firmi da stupe na kazahstansko tržište. Pozvao je Nazarbayeva da posjeti BiH. Inicirano je i formiranje mješovite komisije, ministri vanjskih poslova dvije zemlje su se obavezali na dinamiku kontakata, a kazahstanski predsjednik Nazarbayev pozvao je Komšića da službeno posjeti Kazahstan.

Tokom razgovora s predsjednicom Švicarske Konfederacije Michelineom Calmy-Rey, predsjedavajući Komšić je potcrtao stabilne i dobre odnose između dvije zemlje. Naglasio je da uskoro očekuje službenu posjetu švicarske predsjednice Sarajevu.

Zahvalio je na ukupnim naporima koji čini Švicarska Konfederacija - da se oko 45.000 bh. sugrađana osjeća sigurnim i radi u toj zemlji. Konstatirano je da postoje znatne mogućnosti za povećanjem ekonomske saradnje.

Također, prihvativši inicijativu vijetnamske strane, predsjedavajući Komšić se sastao i s premijerom Vijetnama Nguyenom Tan Dungom, što je prvi službeni kontakt dvije zemlje na visokom nivou.

Rečeno je da postoje realne mogućnosti razvoja bilateralnih odnosa. Zaključeno je da ministarstva vanjskih poslova dvije zemlje pripreme listu bilateralnih sporazuma, koje bi trebalo što prije potpisati.

Vijetnamsko tržište je otvoreno za bh. ekonomiju, vijetnamski premijer je uputio službeni poziv za posjetu predsjedavajućeg Komšića.

On i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarali su s najvišim predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta. Američki sagovornici su snažno podržali put BiH u NATO i EU.

Naglasili su da tradicija antifašizma BiH svrstava u zemlje koje moraju imati respekt u svijetu i interesovali su se za pitanje restitucije u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prisustvovao je i prijemu koji je za šefove država i vlada organizirao američki predsjednik Georg W. Bush.

Ministar Alkalaj se susreo s ministrima vanjskih poslova Latvije, Luksemburga i Gruzije. Ministar Latvije Artis Pabriks iskazao je veliko interesovanje za aktuelnu situaciju u BiH. Obostrano je konstatirana potreba unapređenja bilateralnih odnosa i saradnje između dvije države, posebno ekonomske saradnje.

Dogovoreno je ugovorno reguliranje saradnje ministarstva vanjskih poslova BiH i Latvije te održavanje političkih konsultacija predstavnika dva ministarstva.

Ministri vanjskih poslova BiH i Luksemburga su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reformskim procesima, posebno reformi policije kao ključnom uvjetu za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Ministra Jana Asselborna je interesirala i saradnja BiH sa zemljama u regionu, te s Tribunalom u Haagu. Također, ministar Asselborn je prihvatio poziv ministra Alkalaja da posjeti BiH.

S ministrom vanjskih poslova Gruzije razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Gruziji. Razgovarano je o situaciji u regionu jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Istaknuta je potreba intenziviranja saradnje između dvije države.