Komšić: SDA jedan od glavnih krivaca za stanje u BiH

S
SRNA
31.12.2011. u 10:21
0
114
Komšić: SDA jedan od glavnih krivaca za stanje u BiH
0
Komšić: SDA jedan od glavnih krivaca za stanje u BiH Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je SDA jedan od glavnih krivaca za stanje u BiH, a da dobar dio odgovornosti ide i na teret raznih OHR-ovih eksperata, konsultanata, činovnika koji su ovdje dolazili kao da idu u neku koloniju na privremeni dobro plaćen rad.
"Danas imate situacije u kojima mi se često čini da je čak i ova država `pravljena` da njom upravljaju stranci, a ne domaće izabrane institucije kakve god da su", rekao je Komšić za "Nezavisne novine".

Komšić je naveo da je svjestan da je OHR dio takozvanog "dejtonskog paket aranžmana" i da je saglasan da se kroz OHR obezbijedi institucionalno prisustvo nekih zemalja u BiH, ali i da je za to da se što manje upliću u gradnju institucija BiH.

On smatra da u SDA treba vremena da shvate da je narod zbog njihove loše politike izabrao SDP i da zato nisu ni pobijedili na izborima. "Hvala Bogu da nisu pobijedili, jer sigurno spadaju u red najodgovornih i jedan su, kao stranka koja je na vlasti skoro 20 godina, od glavnih krivaca za ukupno stanje u zemlji, pa i za sve ovo što se dešava danas", ocijenio je Komšić.

Za odnose SDA i SDP, Komšić je rekao da su "onako" i da se SDA ne pokazuje uvijek kao pouzdan politički partner, ali da sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa srpskim članom Nebojšom Radmanovićem, sarađuje veoma korektno.

Političko rješenje za krizu u BiH, prema njegovim riječima, nalazi se u promjeni Ustava BiH kojim će biti obezbijeđena stvarna jednakost svih građana i naroda BiH, a svaka priča o raspadu, daljoj centralizaciji ili decentralizaciji BiH "poprilično besmislena". "Svakome normalnom je jasno da i sam pokušaj raspada BiH vodi ka neizbježnom sukobu", naglasio je Komšić.


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: