BiH
0

Komšić saziva hitnu sjednicu Predsjedništva BiH u vezi s usvajanjem budžeta

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Željko Komšić zakazao je za danas hitnu sjednicu Predsjedništva BiH u vezi s utvrđivanjem prijedloga Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine. Iz OHR-a je jučer saopćeno kako će neusvajanje nacrta za budžet biti štetno za bh. institucije, a javnosti i međunarodnim partnerima će poslati negativnu poruku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao je za danas 13. hitnu sjednicu Predsjedništva BiH. Na dnevnom redu sjednice je utvrđivanje prijedloga Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.

Vijeće ministara je 28. januara predložilo da Predsjedništvo utvrdi Prijedlog budžeta institucija BiH na bazi Nacrta kojeg je Vijeće ministara utvrdilo prije 12 dana, na sjednici održanoj 17. januara u Sarajevu.

Iz OHR-a je jučer saopćeno da bi pokušaj da se budžet bh. institucija proslijedi parlamentu na usvajanje mogao doživjeti treći neuspjeh ukoliko članovi Predsjedništva BiH ne uspiju naći zajednički jezik i ne usvoje budžet na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

"Ukoliko nacrt državnog budžeta za 2008. godinu ne bude usvojen, to će biti štetno za bh. institucije i poslati negativnu poruku bosanskohercegovačkoj javnosti kao i međunarodnim partnerima ove zemlje. Ova situacija pokazuje da ključne institucije BiH nisu spremne da učestvuju u dijalogu, da koordiniraju stavove i nađu kompromis u jednom od ključnih političkih pitanja. Smatramo da to nije evropska praksa. Institucije BiH moraju pokazati potrebnu odgovornosti kada je riječ o funkcionalnosti države", stoji u saopćenju.

Ovaj prijedlog budžeta je prošao u Vijeću ministara, te je potrebno da se što prije proslijedi parlamentu. Stoga, Predsjedništvo sutra treba utvrditi prijedlog budžeta.