{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić razgovarao s predstavnicima Saveza logoraša BiH

F
23.1.2007. u 14:51
0
0
Komšić razgovarao s predstavnicima Saveza logoraša BiH
0
Komšić razgovarao s predstavnicima Saveza logoraša BiH
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas delegaciju Saveza logoraša BiH, koji su tokom sastanka ukazali na potrebu usvajanja državnog zakona o pravima žrtava torture.
Predsjednik Saveza Murat Tahirović, počasni predsjednik Bečo Filipović i član Upravnog odbora Alisa Muratčauš informirali su Komšića o aktivnostima Saveza, te predstavili planove za predstojeće razdoblje.

Samo ovaj savez u BiH, naveo je Tahirović, broji 54.000 članova - civilnih žrtava torture rata, a jedan od prioritenih zadataka je riješiti statusno pitanje ove kategorije.

Upozorio je da iako Savez obilježava 10. godišnjicu postojanja, žrtve ne mogu ostvarivati svoja temeljna prava.

Predstavnici Saveza su ukazali na nepostojanje jedinstvene evidencije žrtava torture i bivših logoraša u BiH, te na parcijalizaciju reguliranja problema tako što FBiH ima Zakon, dok RS nema zakon o pravima žrtava torture.

U vezi s tim je istaknuta potreba što hitnijeg usvajanja zakona na razini države čiji je prijedlog, po njihovim riječima, dostavljen Vijeću ministara BiH.

Naglasili su kako ne znaju razlog prestanku rada interresorne skupine pri Vijeću ministara koja je bila zadužena da im pomogne.

Član Predsjedništva BiH je iskazao spremnost pomoći u skladu s mogućnostima, te rekao kako podržava donošenje krovnog zakona o pravima žrtava torture rata.

Tahirović je članu Predsjedništva BiH Komšiću uručio prigodan dar - knjigu Torture, navodeći da su zabilježene autentične izjave preživjelih žrtava torture, saopćeno je iz Službe za informiranje Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: