BiH
0

Komšić razgovarao s predstavnicima Medžlisa IZ Sarajevo

Sarajevo-x.com
Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo - H. Husejin-ef. Smajić, muftija sarajevski, Mr. Ferid-ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Meho-ef. Šljivo, imam i hatib Ali-pašine džamije i Muhamed-ef. Velić, imam, hatib i muallim u džematu Stara Breka, na današnjem sastanku sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, izrazili su zabrinutost stanjem u koje su dovedeni u posljednje vrijeme - uznemiravanjem od strane nepoznatih pojedinaca i, kako navode, uznemiravanjem od strane pojedinih bh. institucija.

Ukazali su i na medijsku kampanju koja se, po njihovom mišljenju, vodi protiv Islamske vjerske zajednice i naglasili da ovakva situacija među vjernicima već izaziva osjećaj nesigurnosti i osjećaj da sve ovo što se dešava ima karakter islamofobije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da shvata kako se oni, kao predstavnici Islamske vjerske zajednice, osjećaju ali da, također, i razumije da sva ta dešavanja sigurno negativno utječu i na same vjernike.

Istakao je kako osjeća obavezu, i kao član Predsjedništva BiH, ali i kao Bosanac i Hercegovac, a posebno imajući u vidu svoje etničko porijeklo, da se posebno angažuje u zaštiti i stvaranju osjećaja sigurnosti kod onih koji ne pripadaju njegovoj etničkoj grupi.

“Islamska vjerska zajednica i vjernici mogu računati na moj puni angažman u eliminaciji svih negativnosti okrenutih prema njima i stvaranju osjećaja nesigurnosti koji imaju. Po meni je pitanje kulture života u BiH braniti svoje i ono što jesi, ali braniti i druge, možda još više, one koji ne pripadaju tvom etničkom, vjerskom ili kulturnom krugu. U ovoj zemlji se jedino na taj način može normalno živjeti”, naglasio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, stoji u saopštenju.