BiH
0

Komšić razgovarao s ambasadorima Poljske i Švedske

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u odvojenim susretima razgovarao s ambasadorom Republike Poljske u BiH Andrzejem Tyszkiewiczem i ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Williamom Hedbergom.

Povod sastanaka bila je političko-ekonomska situacija u zemlji koja je ocijenjena zabrinjavajućom, saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ambasador Republike Poljske je iznio da prati razvoj političke situacije koji ima negativan pravac od aprila 2006. godine, kada je odbačen aprilski paket ustavnih amandmana, te dodao kako je nakon blokiranja tog procesa došlo do ispoljavanja raznih oblika nacionalizama koji se vremenom intenziviraju.

Sagovornici su se saglasili kako je izlaz iz situacije u kojoj se BiH nalazi ulazak svih zemalja regije u NATO i Evropsku uniju.

Ovom prilikom član državnoga Predsjedništva Komšić je naglasio kako politiku Evropske unije karakteriše jedna vrsta nedovoljne kohezije u Evropskoj uniji u odnosu prema BiH i Balkanu. Još jednom je ponovio kako od Evropske unije očekuje da bude jasna u svojim stavovima i da ima jednak odnos prema svim zemljama Zapadnog Balkana.

Razgovarajući o poništenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, poljski ambasador je naglasio kako su sporni zaključci izazvali bojazni i na poljskoj strani, te da je njegova zemlja u potpunosti podržala visokog predstavnika Inzka koji je, uostalom, i glavni interpretator Dejtonskog sporazuma, kojem je, u vezi s tim, dat mandat u New Yorku.

Član Predsjednišva BiH Željko Komšić ponovio je poziv predsjedniku Republike Poljske Kaczyńskom da posjeti BiH s obzirom na značaj i ulogu koje BiH pridaje odnosima dviju zemalja.

U razgovoru dvojice sagovornika naglašen je visok stepen saglasnosti i razumijevanja.

                                       ***

Tokom razgovora s ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH, pored političko-ekonomske situacije u zemlji, razgovarano je i o budućem predsjedavanju Švedske Evropskom unijom.

Švedski ambasador je informisao člana Predsjedništa BiH Komšića o prioritetima politike njegove zemlje tokom predsjedavanja Evropskom unijom, s posebnim osvrtom na našu regiju, a samim tim i BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio kako ga zabrinjava odnos pojedinih zemalja Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da Švedska uskoro preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, interesovalo ga je da li postoji ikakav koncept,odnosno šta Švedska namjerava sa prostorom zapadnog Balkana.

Švedski ambasador je kazao kako predsjedavanje Evropskom unijom za njegovu zemlju predstavlja veliki zadatak, te da će, među njihovim glavnim prioritetima, biti evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Tursku. Naglasio je kako njegova zemlja ostaje odlučna da stoji čvrsto iza proširenja Evropske unije, da podržava proširenje, ali da se svaka zemlja na putu ka Evropskoj uniji treba kretati po svojim vlastitim zaslugama, te kako budu ispunjavale kriterije koji su im postavljeni na tom putu.

“Naš stav je da smo za proširenje Evropske unije i mi ćemo voditi neutralnu politiku među dvadeset i sedam zemalja koje treba da donesu zajedničku odluku”, naglasio je švedski ambasador i dodao kako njegova zemlja ima jasan koncept tranzicije, čvrsta mišljenja i poziciju, te da stoji iza onoga što su nedavno rekli i Solana i Biden, a to je da podržavaju BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama, stoji u saopćenju iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.