BiH
0

Komšić razgovarao o unapređenju suradnje BiH s Malezijom i Albanijom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se u srijedu Generalnoj skupštini UN-a uime naše zemlje. Istupanje predsjedavajućeg Komšića bilo je veoma dobro primljeno, a brojne ličnosti su čestitale na kvalitetnom i principijelnom govoru.

Tokom dana, Komšić se susreo i s predsjednicima vlada Malezije i Albanije.

U razgovoru s malezijskim premijerom Abdulahom Ahmadom Badavijem, predsjedavajući Komšić je zahvalio na punoj podršci prijateljske Malezije Bosni i Hercegovini - od našeg osnutka do danas.

Političke odnose između dvije zemlje ocijenio je odličnim, a ekonomske neprilagođenim mogućnostima. Izrazio je uvjerenje da će predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova BiH i grupe privrednika Maleziji biti prekretnica za ozbiljnije povezivanje privreda.

Informirao je sagovornika o aktuelnom trenutku BiH, složenoj fazi kroz koju prolazi naša zemlja i izrazio čvrsto uvjerenje da će BiH ostvariti svoje strateške težnje prema EU i NATO-u.

Malezijski premijer kao osvjedočeni i dugogodišnji prijatelj BiH rekao je da je zadovoljan dosadašnjim razvojem BiH, jer se uvjerio da tragovi rata nestaju. Izrazio je puno razumijevanje za našu stratešku orijentaciju puta ka euroatlantskim integracijama.

Ponudio je malezijske ekonomske potencijale i robe za naše i šire regionalno tržište. Rekao je da su očekivanja i malezijske strane da bosanskohercegovački privrednici sklope s malezijskim partnerima korisne poslove. Posebno je podvukao da je BiH za Maleziju bila i da ostaje bliski prijatelj.

Albanski premijer Sali Beriša rekao je da njegova zemlja želi kontinuirano dobre odnose s BiH. Smatra da postoje svi uvjeti da ekonomska razmjena postane primjerna u regionu, da je politička orijentacija dviju zemalja u pravcu EU i NATO-a, što daje široku lepezu mogućnosti za jačanje političkih i drugih odnosa.

Beriša je informirao Komšića da će Albanija ubrzano prići otvaranju svoje ambasade u Sarajevu i izrazio nadu da će naša zemlja ponovo otvoriti svoju ambasadu u Tirani.

Predsjedavajući Komšić je rekao da nema opravdanja da se ne održavaju redovni politički i drugi kontakti na visokom nivou između dvije zemlje i da bi ovaj susret mogao biti pozitivna prekretnica.

Složio se da zajednička orijentacija prema istim ciljevima EU i NATO-u daje našim zemljama mnogo prostora da se kvalitetno razvijaju bilateralni odnosi. Podvukao je da albanska iskustva u vojnoj reformi mogu biti od koristi za BiH.

Rekao je da se i u Sarajevu razmatra mogućnost otvaranja bosanskohercegovačke ambasade u Tirani i da bi ova diplomatska predstavništva trebala dati novi kvalitet u odnosima. Izrazio je interes za bošnjačkom manjinom u Albaniji i očekivanje da će moći kvalitetno sačuvati svoj kulturni i jezički identitet.

Ponovio je da su Albanija i BiH susjedne zemlje zbog čega su nam potrebni kvalitetni odnosi.

Albanski premijer je rekao da njegova zemlja želi pomoći u rješavanju kosovskog pitanja. Pozdravio je odluku naroda Kosova za nezavisnošću, smatra da ne bi trebalo imati strahova od takvog razvoja prilika jer će se sve zemlje našega regiona uskoro naći u evropskoj i NATO-ovoj porodici.

Upozorio je da bi etnička podjela Kosova bila vrlo opasna avantura i izrazio nadu da će Srbija respektirati granice svojih susjeda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iznio poznato stajalište naše zemlje o kosovskom pitanju i ponovio da bi najbolje rješenje za konačno rješenje statusa Kosova bilo u okviru Vijeća sigurnosti UN-a. Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da posjeti Tiranu.

Predsjedavajući Komšić je tokom dana dao intervjue za nekoliko medija, između ostalih za VOA i DW.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo sa sa sekretarom za vanjske poslove Argentine Robertom Garcia Moritanom. Konstantirano je da su politički odnosi dvije države veoma dobri, što ne prati i odgovarajuća ekonomska saradnja i založili su se za intenziviranje privredne saradnje.

Ocijenili su da dvije države imaju veoma dobru saradnju na multilateralnom planu, posebno u okviru UN-a.

Ministar Alkalaj je upoznao sekretara Moritana o našoj odluci o racionalizaciji diplomatsko-konzularne mreže BiH u inostranstvu, kojom je predviđeno zatvaranje Ambasade BiH u Buenos Airesu.

Sekretar Moritan je iskazao razumijevanje za razloge donošenja takve odluke i izrazio žaljenje zbog zatvaranja Ambasade.

Očekuje da će se i pored toga nastaviti unapređenje odnosa između dvije države, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.