{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Radikali i Koštuničin DSS imaju dosta sličnosti

F
22.1.2007. u 11:35
0
0
Komšić: Radikali i Koštuničin DSS imaju dosta sličnosti
0
Komšić: Radikali i Koštuničin DSS imaju dosta sličnosti
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas u izjavi za Agenciju FENA da su preliminarni rezultati jučerašnjih parlamentarnih izbora u Srbiji očekivani.
"Bilo je očekivati da radikali budu pojedinačno najjača stranka, da Koštuničina stranka DSS i G17 plus, kao stranke koje su činile Vladu zabilježe pad, te da Demokratska stranka Borisa Tadića bude iznad ovih dviju stranaka i da koalicija liberalnih stranaka pod vodstvom Čedomira Jovanovića pređe izborni prag", kazao je on.

Komšić, koji je obavljao dužnost ambasadora BiH u Beogradu, navodi da se nakon objave rezultata pojavljuju izjave u stilu "pobjeda demokratske Srbije", ali on smatra da stvari treba gledati malo drugačije.

"Kada se dublje uđe u analizu, dođete do pitanja da li se Koštunicina stranka može tako označiti, imali ona taj prefiks", rekao je on.

On je naveo da radikali i Koštuničin DSS imaju dosta sličnosti u političkom opredjeljenju, s tim što su radikali spremniji u izražavanju tog opredjeljenja, ali se tu ne vidi neka bitna razlika kada je riječ o bilo kojim pitanjima unutarnje ili vanjske politike.

Kada se zbroji rezultat ovih dviju stranaka, te rezultat Socijalističke partije Srbije i drugih manjih konzervativnih, tradicionalističkih stranaka, vidi se da je doslovno pola biračkog tijela ustvari glasalo za dosta konzervativnu, desničarsku, nacionalističku politiku, smatra Komšić.

"Druga je stvar što radikali i DSS neće praviti koaliciju, ali se to vidi kada se pogledaju njihovi programi, šta oni rade, šta oni predstavljaju...", rekao je.

S druge strane, može se izvući zaključak da oko trećina birača predstavlja jednu proevropsku, progresivnu struju.

Komšić smatra da će morati doći do saveza Tadića i Koštunice, uz G17 plus i stranke nacionalnih manjina.

"Sve govori da će ta parlamentarna većina biti malo nategnuta. Osim toga, vjerovatno je da će ta vlast biti sačinjena od većeg broja političkih stranaka, što će otežati funkcioniranje te vlasti. Pred nama je period kada može doći do formiranja vlade u Srbiji koja neće imati dominantnu većinu, koja bi mogla uvijek biti na rubu opstanka", ocijenio je Komšić.

S druge strane, radikali će ostati u opoziciji i snažno koristiti veliki broj glasova koji su osvojili.

Situacija na Kosovu, osim što je utjecala na veći odziv birača, prema Komšićevoj ocjeni utjecala je i na konzervativno opredjeljivanje birača.

"Ta jedna trećina otvorene, proevropske, liberalne opcije može biti dobar znak, ali može biti i razloga za zabrinutost da je taj konzervativni, tradicionalistički duh u Srbiji i dalje prisutan", izjavio je za Agenciju Fena član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: