{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: 'Promjena Ustava BiH je neizbježna'

F
3.7.2009. u 13:51
0
7
Komšić: 'Promjena Ustava BiH je neizbježna'
0
Komšić: 'Promjena Ustava BiH je neizbježna'
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da Dejtonski sporazum koči reforme u BiH i da je neizbježna promjena njenog ustava.
Komplicirana dejtonska struktura države koči potrebne reforme, istaknuo je on u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA izražavajući nadu da će izbori iduće godine promijeniti političke odnose u zemlji.

Dejtonski sporazum nije na zadovoljavajući način riješio etničko pitanje u BiH, smatra Komšić, koji od 6. jula preuzima predsjedavanje Predsjedništvom. Prema njegovim riječima tri konstitutivna naroda su frustrirana ustavnom situacijom.

"Bošnjaci, zbog visokog broja žrtava tokom rata, željeli su veću pravdu, Hrvatima nisu dati institucionalni mehanizmi, dok iz pogleda Srba biva uvijek sve napadano što imaju", objasnio je Komšić.

Kao primjer za to je naveo ponašanje u borbi protiv meksičke gripe.

"Dok bi trebalo uspostaviti nacionalni plan mjera protiv ove gripe, u BiH se svađaju o tome koje nadležnosti imaju dva entiteta", kazao je Komšić, prenijele su agencije.

"Dejtonskim sporazumom naše institucije su osakaćene", naglasio je on. Također je istaknuo da aktuelni Ustav BiH predstavlja sve veću prepreku za euroatlantske integracije, jer „potrebne reforme bivaju torpedirane zbog nedostatka odobrenja na raznim državnim nivoima“.

Komšić je ocijenio da aktuelni prijedlog za novu podjelu na četiri jedinice, o kojem se raspravlja na nivou vodećih stranaka u zemlji, nema izgleda na uspjeh jer su se pregovarači dogovorili o modelu, ali u njihovim glavama očigledno postoje različita razmišljanja o predloženim rješenjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: