BiH
0

Komšić primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Grčke u BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadoricu Grčke u Bosni i Hercegovini Konstantinu Mavroskelidou, koja je provela tri godine u diplomatskoj misiji u BiH.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o unutrašnjopolitičkoj situaciji u zemlji, putu BiH ka Evropskoj uniji te o situaciji u regiji.

Ambasadorica Mavroskelidou je izrazila zadovoljstvo postignutom saradnjom na bilateralnom planu te istaknula da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri. Kazala je da je BiH učinila značajan progres u proteklih dvanaest godina.

Član Predsjedništva BiH Komšić je izrazio nezadovoljstvo brzinom kojom se BiH kreće prema naprijed. Podvukao je da ne vjeruje da će u naredne dvije godine doći do dogovora o ustavnim promjenama iz razloga što vladajuća “šestorka” nije ni sposobna ni voljna promijeniti situaciju u zemlji. Ponovio je da je ulazak u Evropsku uniju i NATO strateški cilj BiH.

Ambasadorica Grčke je obećala pomoć našoj zemlji na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, dodavši da smatra da bi BiH što hitnije trebala postati njihovom članicom.

Razgovarajući o stepenu prisustva i aktivnosti međunarodne zajednice u BiH, sagovornici su se saglasili da je u BiH potrebno snažnije i aktivno prisustvo međunarodne zajednice.

“Međunarodna zajednica je u Bosni i Hercegovini ponekad bila slijepa, odnosno bila je manje aktivna nego što je trebala biti. Međunarodna zajednica nije uspjela u onome što je trebala, a to je donijeti pomirenje u ovu zemlju“, naglasila je ambasadorica Mavroskelidou.

Dodala je da vjeruje u perspektivu i budućnost BiH, prijateljske zemlje iz koje nosi izrazito lijepe utiske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.