BiH
0

Komšić primio Tathama

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michaela Tathama.

Tokom susreta razgovarano je o ukupnoj političkoj situaciji u BiH kao i budućim izazovima na putu evropskih i euroatlantskih integracija.

Tatham je kazao da Velika Britanija očekuje da vidi napredak u ovoj zemlji i kako je spremna uraditi sve što je u njenoj moći kako bi se političkom vodstvu ove zemlje pokazalo koliko je neophodno postizanje pozitivnog napretka.

Dodao je da bi, ukoliko BiH ne iskoristi šansu i ne postigne određeni napredak u 2009., moglo doći do dužeg perioda stagnacije.

Naglasio je kako je EU iskrena u predanosti prema zemljama zapadnog Balkana koje, svakako, želi vidjeti u svojoj porodici naroda.

Tatham je izrazio interesovanje u povodu aktuelne energetske krize u državi-obustavi isporuke prirodnog gasa. Interesovalo ga je šta će organi vlasti BiH poduzeti kako bi se ovaj problem riješio.

Informirao je Komšića o stavu Velike Britanije po pitanju situacije u Gazi.

Komšić je izrazio duboku zabrinutost povodom ogromnih patnji i teške situacije u kojoj se našao narod Gaze i ukazao na neophodnost hitnog zaustavljanja vojnih djejstava zbog civilnih žrtava čiji broj raste iz sata u sat, saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.