BiH
0

Komšić primio predsjednika MH Mostar

Sarajevo-x.com
Predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović upoznao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa detaljnijim planovima o aktivnostima Matice za predstojeću manifestaciju “Mostarsko proljeće 2009” koja će se održavati u periodu od 15. aprila do 1. jula iduće godine.

Kazao je kako će predstojeće 11. Mostarsko proljeće biti u znaku prijema u Evropsku asocijaciju festivala EFA-u, čime se otvara nova stranica u povijesti ovog festivala, čiji je primarni cilj predstavljanje kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, s jednakim poštovanjem svih naroda koji u njoj žive.

Ovom prilikom zahvalio je članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću na podršci koju pruža Matici hrvatskoj Mostar i Mostarskom proljeću, potvrdivši to ponovnim prihvatanjem Visokog pokrovitelja manifestacije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da je riječ o jednom od najvećih kulturnih događaja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica, manifestaciji čijim se univerzalnim jezikom umjetnosti radi na očuvanju bogatstva različitih kultura i promicanju saradnje i dijaloga u regiji.

Dodao je da će, s obzirom na regionalni značaj ove kulturne manifestacije, na otvaranje pozvati i predsjednike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, zemlja čiji će se umjetnici predstaviti bh. javnosti na Mostarskom proljeću 2009.

Predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović ovom prilikom je zamolio člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da otvori izložbu slikara Marija Mikulića, kojom će i zvanično biti otvoreno Mostarsko proljeće 2009, što je Komšić sa zadovoljstvom i prihvatio.