BiH
0

Komšić primio komesara Vijeća Evrope za ljudska prava

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu komesara za ljudska prava Vijeća Evrope Thomasa Hammarberga, koji ga je informirao o aktivnostima koje će imati u našoj zemlji u narednih sedam dana a koja se odnose za procjenu stanja o ljudskim pravima u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva.

Hammarberg je posebno istaknuo problem prava manjina, prava žena i djece te kazao da Vijeće Evrope može dati svoj doprinos u rješavanju ovih pitanja.

Tokom boravka u BiH komesar za ljudska prava Vijeća Evrope susrest će se sa svim relevantnim dužnosnicima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a razgovarat će i s predstavnicima vjerskih zajednica.

Komesar Hammarberg je podsjetio na potrebu ratificiranja dva međunarodna sporazuma - socijalnu povelju i Evropsku povelju o regionalnim manjinama i manjinskim jezicima.

Član Predsjedništva Komšić je prije svega zahvalio Hammarbergu na angažmanu u slučaju decertificiranih policajaca koji se nalazi na pravom putu za pronalazak prihvatljivih rješenja za sve uključene u ovaj slučaj.

Problemi prava manjina, žena i djece su pitanja koje treba sustavno rješavati i na tom putu podrška Predsjedništva BiH neće izostati, naglasio je Komšić. Izrazio je nadu za nastavkom dobre suradnje između nadležnih institucija BiH i predstavnika Vijeća Evrope, te dodao da će za sve preporuke iz izvještaja o pravima manjina, žena i djece nastojati osigurati suglasnost kada je riječ o standardima koje vrijede u EU.

Komšić je, također, istaknuo važnost ratificiranja navedenih sporazuma u cilju ispunjavanja svih obaveza prema Vijeću Evrope.