{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić primio je ministricu pravde i policije Švicarske Konfederacije

S
3.11.2008. u 14:52
0
1
Komšić primio je ministricu pravde i policije Švicarske Konfederacije
0
Komšić primio je ministricu pravde i policije Švicarske Konfederacije
Tokom sastanka, član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o olakšicama kod izdavanja viza između BiH i Švicarske, te kazao da je to još jedna potvrda veoma dobre saradnje BiH i Švicarske.
Teme susreta su bile i pitanja sigurnosti, organizacije i struktura koje se bave sigurnošću, te osiguranje pravne države, koja su od interesa za obje države.

- Impresionirana sam organizacijom sigurnosti u BiH, posebno radom granične policije, i na tom polju vidim veliki napredak BiH, kazala je ministrica pravde Švicarske Konfederacije.

Također je dodala da joj je poznato i iz iskustva Švicarske da je teško uspostaviti vezu i ostvariti saradnju lokalne i državne policije, ali i razgraničiti oblasti nadležnosti, što u BiH funkcioniše.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je ministrici pravde Švicarske za interes i pomoć Švicarske BiH, posebno u oblasti sigurnosti.

Kazao je da je struktura sigurnosnog sistema ovisna o ustavnom sistemu i da je potreban politički dogovor svih naroda u BiH da bi se dobio novi ustav, a samim time i poboljšao sigurnosni sistem države BiH. Član Predsjedništva BiH je također istakao da centralni nivo vlasti u BiH treba imati ozbiljnija i jača ovlaštenja.

Ministrica pravde Švicarske je kazala da Švicarska može prenijeti BiH iskustva koja ima kao federalna država, a odnose se na uređenje međunacionalnih odnosa i da je važno ustavom definisati ljudska prava i obaveze, te ih štititi, za šta je i potrebna jaka centralna vlast.

Naglasila je da je jedini interes Švicarske da BiH bude jedinstvena i stabilna država, sa evropskom perspektivom, te da u Evropi svi žive u miru i stabilnosti. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da je pred trenutnom i budućom politikom u BiH izazov u dogovoru i očekivanja su da BiH bude ekononomski i demokratski jaka država, a svaka pomoć i razumijevanje su dobrodošli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: