BiH
0

Komšić primio je ministricu pravde i policije Švicarske Konfederacije

Sarajevo-x.com
Tokom sastanka, član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o olakšicama kod izdavanja viza između BiH i Švicarske, te kazao da je to još jedna potvrda veoma dobre saradnje BiH i Švicarske.

Teme susreta su bile i pitanja sigurnosti, organizacije i struktura koje se bave sigurnošću, te osiguranje pravne države, koja su od interesa za obje države.

  • Impresionirana sam organizacijom sigurnosti u BiH, posebno radom granične policije, i na tom polju vidim veliki napredak BiH, kazala je ministrica pravde Švicarske Konfederacije.

Također je dodala da joj je poznato i iz iskustva Švicarske da je teško uspostaviti vezu i ostvariti saradnju lokalne i državne policije, ali i razgraničiti oblasti nadležnosti, što u BiH funkcioniše.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je ministrici pravde Švicarske za interes i pomoć Švicarske BiH, posebno u oblasti sigurnosti.

Kazao je da je struktura sigurnosnog sistema ovisna o ustavnom sistemu i da je potreban politički dogovor svih naroda u BiH da bi se dobio novi ustav, a samim time i poboljšao sigurnosni sistem države BiH. Član Predsjedništva BiH je također istakao da centralni nivo vlasti u BiH treba imati ozbiljnija i jača ovlaštenja.

Ministrica pravde Švicarske je kazala da Švicarska može prenijeti BiH iskustva koja ima kao federalna država, a odnose se na uređenje međunacionalnih odnosa i da je važno ustavom definisati ljudska prava i obaveze, te ih štititi, za šta je i potrebna jaka centralna vlast.

Naglasila je da je jedini interes Švicarske da BiH bude jedinstvena i stabilna država, sa evropskom perspektivom, te da u Evropi svi žive u miru i stabilnosti. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da je pred trenutnom i budućom politikom u BiH izazov u dogovoru i očekivanja su da BiH bude ekononomski i demokratski jaka država, a svaka pomoć i razumijevanje su dobrodošli.