{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić primio dobitnike najvećih ratnih priznanja

F
18.9.2009. u 18:05
0
16
Komšić primio dobitnike najvećih ratnih priznanja
0
Komšić primio dobitnike najvećih ratnih priznanja
“Savez dobitnika najviših ratnih priznanja će 1. oktobra, minut do 12, održati proteste u Sarajevu ako Vlada FBiH ne ispoštuje naše zahtjeve koji nisu ništa drugo nego doneseni državni zakoni”, naglasili su na današnjem sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.
Kako su istakli, predsjedavajućem Komšiću obratili su se prvenstveno kao čovjeku, zatim suborcu, Zlatnom ljiljanu i predsjedavajućem državnoga Predsjedništva, sa željom da ga upoznaju sa situacijom i problemima u kojima se nalaze, te molbom da im pomogne u skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim ovlastima.

Ovom prilikom su naglasili kako njihov najveći problem predstavlja odnos federalne vlasti koja se prema njima, ljudima koji su se borili za ovu državu i za to dobili najveće ratno priznanje, najblaže rečeno odnosi nekorektno.

Istakli su kako od hiljadu šest stotina dvadeset i jednog nosioca ovog priznanja, njih oko dvije trećine više nema među živima, a smanjivanje zasluženih i dodijeljenih prinadležnosti ovi ljudi smatraju isključivo kao oblik omalovažavanja njihove borbe i ratnih zasluga.

Ocjena predsjedavajućeg Komšića, s kojom su se složili svi učesnici sastanka, jest da je neophodno smanjenje javne potrošnje u BiH, uz akcent da se taj teret treba raspodijeliti ravnomjerno.

Na današnjem sastanku je zaključeno kako u ovom slučaju nije stvar u novcu, jer bi Vlada FBiH na ovaj način uštedjela beznačajna sredstva, već da je stvar u čuvanju digniteta nosioca najviših ratnih priznanja, te kršenju Zakona od Vlade.

Posebno je istaknuto da Vlada FBiH neprimjenjivanjem Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica usvojenog 2007. godine direktno krši Ustav FBiH i pozitivne propise s obzirom na to da je stavljanje Zakona van snage i njegova izmjena u isključivoj nadležnosti Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u potpunosti je podržao opravdane i zakonske zahtjeve nosilaca najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući da je odnos prema Zlatnim ljiljanim istovremeno i odnos prema odbrani BiH, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić javno je pozvao direktora policije FBiH Zlatka Miletića da, u slučaju opravdanih protesta 1. oktobra u Sarajevu, kao nosilac najvećeg policijskog priznanja Zlatne policijske značke, ni u kojem slučaju ne šalje „specijalce“ na svoje dojučerašnje suborce - Zlatne ljiljane, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: