BiH
0

Komšić primio ambasadora Garyja Robbinsa

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu ambasadora Garyja Robbinsa, novoimenovanog šefa Misije OSCE-a za BiH.

Poželjevši dobrodošlicu i uspješnu misiju u BiH ambasadoru Robbinsu, Komšić je novog šefa Misije OSCE-a informisao o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, koja se prvenstveno odnosi na oblasti sigurnosti, demokratije, ljudskih prava i obrazovanja, kao osnovnih pretpostavki za dalji razvoj BiH.

Komšić je naglasio da je sigurnost u BiH i regiji nešto na čemu treba da rade sve zemlje regije, jer se samo tako možemo boriti protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom i ljudima.

"U tom smislu policija i pravosuđe trebaju sarađivati na regionalnom planu, kako bi se uspostavio sistem sigurnosti, otklonila diskriminacija i osiguralo poštovanje ljudskih prava", rekao je Komšić i dodao da u BiH, nažalost, ima pojava klasičnih oblika segregacije.

Sagovornici su, na današnjem sastanku u Predsjedništvu BiH, bili saglasni da je obrazovanje posebno osjetljiva oblast i da podijeljenost u ovoj oblasti ne može dati dobre rezultate i doprinositi evroatlantskom putu bh. društva.

Novoimenovani šef Misije OSCE-a je zahvalio Komšiću za topli prijem i riječi dobrodošlice, te izrazio potpunu spremnost za saradnju u svim oblastima u okviru Misije OSCE-a, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.