BiH
0

Komšić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Katara, Belgije i Perua

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Države Katar dr. Mubaraka Kleefiekha Al-Hajrija, Kraljevine Belgije Cristine Funes-Noppen i Republike Perua za BiH Elarda Alberta Escale Sanchez-Barreta.

Tokom susreta s novoimenovanim i prvim rezidentnim ambasadorom Države Katar u BiH dr. Mubarakom Kleefiekhom Al-Hajrijem razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje između BiH i Katara, posebno u ekonomiji, trgovini, investicijma i turizmu.

Rečeno je da se bilateralni odnosi temelje na zajedničkim principima i ciljevima te na uzajamnom poštovanju.

Predsjedavajući je rekao da će Predsjedništvo BiH novoimenovanom ambasadoru pružiti punu podršku u izvršavanju misije u BiH.

Poželivši novoimenovanoj ambasadorici Kraljevine Belgije Cristini Funes-Noppen dobrodošlicu i uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini predsjedavajući bh. predsjedništva izrazio je uvjerenje da će se bilateralni odnosi nastaviti razvijati u različitim oblastima, a posebno u ekonomiji.

  • Bez obzira na trenutni zastoj u političkim odnosima, vjerujem u progres Bosne i Hercegovine na evroatlantskom putu koji je neophodan, ne samo zbog BiH nego i zbog mira i stabilnosti cijelog regiona - istakao je predsjedavajući Komšić i dodao da će ambasadorica Belgije u izvršavanju misije imati punu podršku Predsjedništva BiH.

Ambasadorica Cristina Funes-Noppen je prenijela predsjedavajućem Komšiću jasan stav Vlade Belgije da će maksimalno podržati našu zemlju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) i ponopravnom članstvu u NATO-u.

S novoimenovanim ambasadorom Republike Perua za BiH Elardom Albertom Escalom Sanchez-Barretom također je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje, posebno u promoviranju trgovine i uspostavljanju kulturnih veza.

Ambasador je rekao da je Peru kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i sa svojim dobrim vezama s EU zainteresirana za ovaj region i proširenje saradnje s BiH.

Također je izrazio očekivanje i dodao da će se potruditi da se ostvari saradnja između parlamenata dviju zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da će Predsjedništvo BiH novoimenovanom ambasadoru pružiti punu podršku u izvršavanju misije u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.