BiH
0

Komšić primio akreditive ambasadora Argentine

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Argentine za Bosnu i Hercegovinu NJ.E. Dominga Santiaga Cullena.

Tokom susreta predsjedavajući Komšić je upoznao ambasadora Cullena sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini. On je kazao kako je nedavna politička kriza prevaziđena i da politički dogovor koji je postignut prošle sedmice omogućava da se, možda već ove sedmice, imenuje novi mandatar za sastav Vijeća ministara BiH. Pred njim će se naći reformski izazovi na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, kazao je Komšić.

Ambasador Cullen je rekao da u Argentini postoji velika bosanskohercegovačka zajednica te da se u njegovoj zemlji sa zanimanjem prate sva zbivanja u BiH.

"Drago mi je što je politička kriza prevaziđena“, istakao je ambasador i dodao da njegova posjeta dolazi u vrijeme kada BiH preduzima vrlo važne korake na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić je također kazao da je Argentina prijateljska zemlja za Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na geografsku udaljenost između dvije države.

“U današnjem svijetu udaljenost ne znači ništa ako postoji interes, a naš interes su dobri odnosi sa Argentinom. Želja nam je i da se održi susret na najvišem nivou koji bi mogao ubrzati unapređenje saradnje u više segmenata, kao podstrek našoj budućoj bilateralnoj saradnji“, istakao je predsjedavajući Komšić.

Na sastanku je bilo riječi i o budućem statusu Kosova. Predsjedavajući Komšić je kazao kako će BiH o tom pitanju zauzeti isti stav kao i članice Evropske unije.