BiH
51

Komšić prihvatio inicijativu da ulica ili trg u Sarajevu dobiju ime Tošeta Proeskog

FENA
Rami Rexhepi i Ivo Komšić
Rami Rexhepi i Ivo Komšić
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić upriličio je danas prijem za ambasadora Republike Makedonije u BiH Ramija Rexhepija na kojem su razgovarali o međusobnoj saradnji te o planovima za razvoj Sarajeva i Skoplja.

Ambasador Rexhepi je podsjetio na prijateljske odnose glavnih gradova BiH i Makedonije koji su potvrđeni Sporazumom o saradnji dvaju gradova 2007. godine.

"Te odnose treba nastaviti i zajednički unapređivati realizacijom konkretnih projekata na dobrobit građana oba grada", istaknuo je Rexhepi.

U tom kontekstu spomenut je Projekt izgradnje kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima.

"Skoplje je jedan od gradova s kojim od 2009. godine realizujemo ovaj projekt, koji se finansira iz fondova EU i u kojem su otvorene brojne mogućnosti i za Sarajevo i za Skoplje", naveo je Komšić.

Rexhepi i Komšić podijelili su mišljenje da treba raditi na jačanju pozicije Sarajeva kao glavnog grada, jer i bh. prijestolnica, poput svih drugih u regionu, treba imati svoje ingerencije i izvorne prihode.

Makedonski ambasador iznio je inicijativu da se jedna ulica, trg ili dom kulture u Sarajevu nazove po tragično preminulom makedonskom pjevaču Toši Proeskom.

Gradonačelnik Komšić je podržao tu inicijativu ističući da se radi o jednom humanisti i prijatelju Sarajeva.

Ambasador Rexhepi je ovom prilikom pozvao gradonačelnika Sarajeva da posjeti Skoplje radi razmjene iskustava i novih ideja u međusobnoj komunikaciji dviju prijestolnica, saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.