{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Predsjedništvo BiH potrudit će se da smanji državnu potrošnju u neproduktivne svrhe i ukloni birokratske prepreke

F
8.1.2007. u 15:22
0
0
Komšić: Predsjedništvo BiH potrudit će se da smanji državnu potrošnju u neproduktivne svrhe i ukloni birokratske prepreke
0
Komšić: Predsjedništvo BiH potrudit će se da smanji državnu potrošnju u neproduktivne svrhe i ukloni birokratske prepreke
Predsjedništvo BiH će se potruditi da smanji državnu potrošnju u neproduktivne svrhe, kao i birokratske prepreke za strana ulaganja, rekao je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Željko Komšić je na otvaranju dvodnevne konferencije u organizaciji Evropske unije i OECD-a, posvećene najvažnijim ekonomskim pitanjima u BiH izjavio da će zajedno sa budućim sazivom Vijeća ministara BiH pokazati da se može promijeniti mišljenje poslovnih ljudi o BiH.

Na konferenciji će ugledni domaći i strani eksperti razmatrati pitanja vezana za važnost statistike za zemlje koje žele uključenje u EU, o tome šta BiH može očekivati od sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i susjednim zemljama, te o direktnim stranim investicijama i konkurentnosti bh. kompanija.

Komšić je u svom izlaganju dao pregled najvažnijih pokazatelja o bh. ekonomiji u posljednjih nekokiko godina, naglasivši da su započete neke značajne ekonomske i institucionalne reforme koje trebaju stvoriti uvjete za povećanje stranih ulaganja.

Pristupanjem CEFTA-i eliminirani su problemi iz ugovora o slobodnoj trgovini s pojedinim susjednim zemljama, a BiH povećava pokrivenost uvoza izvozom, dok se u strukturi uvoza povećava učešće opreme.

U posljednjih šest godina izvoz je povećan sa nešto više od jedne milijarde na nešto više od četiri milijarde KM, ali struktura izvoza "nije impresivna" iako je znantno bolja nego ranije, kazao je Komšić.

U proizvodnju u BiH uložile su takve kompanije kao Mittal i Cimos, dok privatizacija Energopetrola i najava privatizacije Rafinerije nafte Modriča indiciraju povećanje interesa stranih ulagača uprkos svim slabostima, smatra Komšić.

Naglasio je kako interes ulagača podržavaju svjetske finansijske institucije, što je bitno uticalo na promjenu imidža BiH.

BiH može brže da se razvija, ali je potrebno riješiti problem institucionalne nestabilnosti i birokratskog aparata, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: