BiH
0

Komšić pozvao na dogovor kako bi se deblokirao evropski put Bosne i Hercegovine

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako Bosni i Hercegovini u ovom trenutku treba dogovor koji će se temeljiti na kompromisu i uvažavanju ključnih interesa bh. građana i naroda.

Ključnim interesom označio je put koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka članstvu u evroatlantskim integracijama.

  • Oko 80 posto bh. građana podržava evroatlantski put naše zemlje, odnosno namjeru i strateške ciljeve Bosne i Hercegovine da postane članicom Evropske unije (EU) i NATO-a, istaknuo je Komšić, pozivajući se na rezultate nedavno provedene ankete.

Govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "(De)blokada evropskog puta Bosne i Hercegovine", predsjedavajući bh. Predsjedništva podsjetio je kako se danas u Mostaru sastaju predstavnici šest političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH.

Istaknuo je kako bi bilo dobro da taj susret dovede do pomaka, istovremeno, izražavajući skepsu s obzirom na konceptualne razlike među strankama na vlasti i situaciju u kojoj se politički interesi poistovjećuju s nacionalnim.

Komšić smatra kako "zagovornici bh. interesa" uvijek trebaju imati u vidu da u BiH žive ljudi koji drugačije misle, te da to ne bi trebalo da bude prepreka za dogovor, ali ne na način "kako ja to hoću".

I pored svega za Komšića nema mjesta defetizmu niti pristajanja na status-quo, kao ni na politiku sračunatu na to "da se građani umore od Bosne i Hercegovine".

On naglašava kako bh. građani treba da sagledaju preimućstva koja nudi evropska budućnost BiH, uz napomenu kako ulaskom u "taj klub" biraju integraciju, umjesto izolacije, te stanje u kojem će opći interesi i ekonomski napredak nadvaladati parcijalne političke i stranačke koji se često mistificiraju nacionalnim razlozima i motivima.

Komentirajući upite sudionika skupa u vezi s regionalnom pozicijom BiH i negativne poruke predstavnika srbijanskog establišmenta, Komšić je ukazao na trenutno drugačiju konstelaciju političkih odnosa, te ohrabrujuće poruke međunarodnih zvaničnika u BiH.

U tom kontekstu, predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjeća kako nedavna prošlost svjedoči o tome "da je bilo i većih moćnika koji su posezali za BiH, pa su završili u Haagu".

Kazao je kako je atmosferu koja vodi novim konfrontacijama neophodno nadomjestiti spremnošću na realnije sagledavanje stanja te kompromisom i dogovorom.

Komšić ističe kako u ovom trenutku treba dati punu potporu potezima međunarodne zajednice u BiH, oličenoj u ličnosti visokog predstavnika, ma koliko se činilo da to "ne ide naruku" nekoj od političkih opcija u BiH.