Komšić pozvao akademsku zajednicu BiH u odbranu suvereniteta BiH

Klix.ba
22.2.2019. u 18:05
1.898
226
Komšić pozvao akademsku zajednicu BiH u odbranu suvereniteta BiH
1.898
Komšić pozvao akademsku zajednicu BiH u odbranu suvereniteta BiH Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je pozive na podjelu Bosne i Hercegovine na tri republike koji su stigli iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Komšić je naveo da ovakvi pozivi duboko podsjećaju na aktivnost SANU-a.

"Ne postoji nikakva mogućnost mirne podjele BiH, a oni koji na to pozivaju svjesno rizikuju mir u regionu", rekao je Komšić.

Komšić je uz to pozvao akademsku zajednicu da se u svome akademskom i intelektualnom kapacitetu suprostavi sve izraženijim koncepcijama podjele države BiH.

"Kao što je dužnost nas političara da branimo suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, isto tako je dužnost akademskih djelatnika da sudjeluju u javnoj diskusiji i brane pravo BiH na njeno postojanje kao jedinstvene i nedjeljive države", zaključio je Komšić.

Podsjetimo, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU BiH) Božo Žepić rekao je u intervjuu za Večernji list da smatra kako bi Bosna i Hercegovina mogla opstati i biti funkcionalna, samoodrživa i demokratski uređena država, prije svega na formuli “tri republike.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (226)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: