BiH
0

Komšić: Povrijeđena prava 27 bivših pripadnika VFBiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas u Sarajevu da su povrijeđena radna i statusna prava 27 bivših pripadnika Vojske FBiH iz III gardijske brigade koji su pokrenuli sudski spor radi nezakonitog otpuštanja.

O ovom slučaju Komšić je razgovarao s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, nakon sastanka s predstavnicima bivših pripadnika Vojske FBiH koji je održan prije dva dana, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane, general Sifet Podžić, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Slavko Puljić, zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS-a BiH i Franjo Ljubas, savjetnik zamjenice ministra OS-a BiH.

Prema dostupnim informacijama, u ovom slučaju ne radi se samo o 27 spomenutih osoba, već o višestruko većem broju.

Željko Komšić će predložiti dopunu prethodno usvojene odluke Predsjedništva BiH kojom su 2006. i 2007. godina proglašene tranzicijskim periodom OSBiH i prema kojoj će ministar OSBiH biti ovlašćen i obavezan da prikupi podatke o svim spornim slučajevima bivših zaposlenika VF i VRS te da predloži mjere za njihovo rješavanje.

Cilj ove dopune bio bi pravedno rješavanje postojećih spornih slučajeva te sprečavanje pokretanja novih sudskih sporova u novom krugu smanjenja OSBiH, saopćeno je.