BiH
0

Komšić posjetio terapijsku zajednicu u Rakovici

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je obišao Javnu ustanovu "Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo", smještenu u Rakovici u blizini Sarajeva, i upoznao se s načinom liječenja ovisnika i životom u Kampusu.

Prema riječima direktora Kampusa, ova ustanova je otvorena s ciljem rehabilitacije ovisnika o psihoaktivnim supstancama i prva je terapijska zajednica takve vrste u BiH i okruženju.

Inače, prvi klijenti su primljeni u julu 2007. godine, a kapaciteti Kampusa su 100 posto popunjeni.

"Objekti kojima Kampus raspolaže imaju ukupno trideset mjesta i namijenjeni su za smještaj isključivo muških ovisnik. S obzirom da je broj prijavljenih osoba za tretman u Kampusu višestruko veći, planirano je proširenje kapaciteta za muške ovisnike, kao i izgradnja objekta za ženske ovisnike i objekta za maloljetnike," naglasio je direktor Kampusa Hase Tirić.

Dodao je da su pri izradi Programa tretmana klijenata korištena pozitivna iskustva drugih terapijskih zajednica iz svijeta, ali da su u obzir uzete i specifičnosti društva u kojem je Kampus smješten.

Tokom posjete, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da je narkomanija izuzetno složen ne samo medicinski već i društveni problem, te da se stoga, u borbu protiv narkomanije, osim zdravstvenih institucija i organa vlasti mora aktivno uključiti i šira društvena zajednica, prvenstveno roditelji i škola, koji se mnogo više moraju posvetiti djeci.

Vezani članci