Slabost, a ne mudrost
426

Komšić poručio da Dodikove blokade ugrožavaju stabilnost BiH, regije ali i Evrope

S. M.
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na simpoziju "Euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine" organizovanom od strane visokog predstavnika Christian Schmidta kazao je da su destabilizacija BiH može predstavljati opasnost ne samo za regiju već i čitavu Evropu.

"Euroatlantska perspektiva ključni je vanjskopolitički prioritet države Bosne i Hercegovine. Prihvatanjem obaveza za realizacijom 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i usvajanjem Programa reformi koji se tiče NATO integracije, BiH je trasirala svoj evroatlantski put", rekao je Komšić.

Dodao je da ukoliko ispunjavanje preuzetih obaveza bude išlo predviđenom dinamikom BiH će sigurno u budućnosti postati članicom NATO-a i Evropske unije. Isto tako, naglasio je da retrogradne politike nastoje blokadama zaustaviti realizaciju spomenutih ciljeva.

"Te blokade, kao što ste i sami rekli, nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti. Stoga smatram da je diplomatski odgovor na aktuelne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu euroatlantsku perspektivu i budućnost BiH, mora bit odlučan i nedvosmislen. Evropatlantska perspektiva BiH nije samo u interesu naše države nego u općem interesu mira i stabilnosti u čitavoj regiji pa i u cijeloj Evropi", rekao je Komšić.

Komšić smatra da je zajednički politički interes Evropske unije i Bosne i Hercegovine zaustavljanje nazadnih političkih namjera onih političkih snaga koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od općeg interesa svih koji žele mir, sigurnost i stabilnost.

"U Predsjedništvu BiH imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza države BiH unatoč tome što jedan od članova Predsjedništva BiH te obaveza smatra najblaže rečeno fakultativnim. Uvjeren sam da Ured visokog predstavnika u BiH može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu evroatlantskih integracija ukoliko vaš angažman bude prožet dosljednim zastupanjem pozitivnog nasljeđa OHR-a koje se prije svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokratije u BiH", zaključio je Komšić.