Dana ustanka
0

Komšić položio cvijeće povodom 27. jula

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je danas u Sarajevu cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i ispred spomen-obilježja Vječna vatra povodom 27. jula - Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon toga otputovao je da bi ovaj datum iz historije bosanskohercegovačkog naroda iz Drugog svjetskog rata obilježio polaganjem cvijeća na Ivan-planini, u općini Konjic, na spomen-česmu Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, a potom na spomenik 29. hercegovačkoj udarnoj diviziji NOVJ-a.

U Sarajevu je sam, bez prisustva bilo koga iz drugih institucija u državi i bez zapaženog prisustva građana, obilježio ovaj datum koji je dugo nakon Drugog svjetskog rata slavljen kao jedna od značajnih prekretnica u pogledu organizovanog antifašističkog otpora naroda i narodnosti u BiH odnosno bivšoj Jugoslaviji protiv okupatora i zavojevača.

Činjenicu da je danas u Sarajevu bio potpuno usamljen u tome Komšić je prokomentirao riječima da dolazi iz političkog okruženja (Socijaldemokratska partija BiH) koje je uvijek bilo i bit će iskreni borac protiv fašizma.

Uprkos tome što se, kako je dodao, 'svi, ali samo na riječima, bore protiv fašizma', Komšić je uvjeren da dolazi vrijeme kad će se 27. juli obilježavati u BiH shodno njegovom istinskom historijskom značaju.

  1. juli 1941. godine je obilježavan nakon završetka Drugog svjetskog rata kao dan kada je podignut ustanak naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, jedne od republika bivše Jugoslavije, protiv okupatora i zavojevača.

I sve preostale republike sastavnice bivše Jugoslavije, danas zasebne države, obilježavale su svoj dan ustanka.