{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić persona non grata i u općini Usora

S
SRNA
15.10.2018. u 13:07
2
137
Komšić persona non grata i u općini Usora
2
Komšić persona non grata i u općini Usora
Foto: H. M./Klix.ba
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić proglašen je personom non grata u opštini Usora, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.
"S obzirom na to da su u Predsjedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz općine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom djelovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiće područje ove lokalne zajednice, gdje većinski žive Hrvati jer ga ne smatraju svojim legitimno izabranim predsjednikom", kaže se u saopćenju.

U saopštenju, koje su potpisali načelnik općine Zvonimir Anđelić i predsjednik općinskog vijeća Usore Ivo Suvala, navodi se da je izborom Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dominantno bošnjačkim glasovima, "grubo narušeno osnovno načelo Ustava BiH o konstitutivnosti tri naroda" koje, kako kažu, podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu ravnopravnost.

"Time je izigrana i uzurpirana volja hrvatskog naroda u Federaciji BiH (FBiH) od najbrojnijeg bošnjačkog naroda i dovedeno je u pitanje povjerenje hrvatskog naroda u demokratske strukture i institucije u ovoj složenoj dejtonskoj ustavno-pravnoj strukturi BiH", ističe se u saopćenju.

Rukovodstvo općine ističe da na području ove lokalne zajednice živi 90 posto hrvatskog naroda, a na proteklim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čavić dobio je podršku 74 posto od ukupnog broja birača koji su glasali, što je 82 posto hrvatskog biračkog tijela u općini Usora.

"Izjavu Komšića da je on predsjednik i svih Hrvata koji nisu glasali za njega smatramo uvredljivim i licemjernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. BiH nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih", zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: