BiH
0

Komšić otvorio ambasadu BiH u Crnoj Gori

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić doputovao je danas u radnu posjetu Crnoj Gori, gdje je pored susreta sa najvišim političkim dužnosnicima Crne Gore svečano otovorio Ambasadu BiH u Podgorici.

Boravak u Podgorici Komšić je iskoristio za odvojene susreta sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Željkom Šturanovićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Predsejdnik Vujanović čestitao je narodima BiH parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, sa željom da ga BiH potpiše što prije te da dvije zemlje podijele svoja iskustva kako bi ubrzale svoj evropski put.

Konstatiran je visok stepen razumijevanja i prijateljstva naroda obje zemlje kao i to da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja. Istaknuta je potreba da se započeti razgovori koji se odnose na unapređenje željezničkog prometa, posebno na relaciji Čapljina - Nikšić ubrzaju, i da se u tom pravcu što prije sastanu nadležni ministri i direktori Željeznica BiH i Crne Gore.

Također je istaknuto da bi prilikom sljedećeg susreta koji bi se trebao održati u Sarajevu, kao potvrda tog visokog stepena razumijevanja, trebalo potpisati Sporazum o granicama, jer je to tema u kojoj nema spornih pitanja.

Sugovornici su se suglasili da je neophodno nastaviti razgovore i suradnju i ostalih državnih organa koji mogu doprinijeti unapređivanju i rješavanju zajedničkih interesa, kako na unutrašnjem planu, tako i na putu u EU. Komšić je pozvao Vujanovića da posjeti BiH, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

U razgovoru sa crnogorskim premijerom Šturanovićem također je konstatiran visok stepen podudarnosti u razumijevanju situacije u kojoj se nalaze privrede i izvršni organi obje zemlje. Uočene su mogućnosti za dalje unapređivanje odnosa, posebno u sferi energetike, razvoju putnih pravaca Sarajevo - Foča - Šćepan polje - Nikšić - Podgorica i povezivanje privrede BiH sa lukom Bar u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o drugim pitanjima koja su od ekonomskog značaja za obje zemlje, a naznačena je mogućnost dogovora resornih ministara obiju zemalja. U tom cilju upućen je poziv i crnogorskom premijeru za posjetu BiH, što je Šturanović sa zadovoljstvom i prihvatio. Tom prilikom Šturanović je upoznao predsjedavajućeg Komšića da će crnogorska Vlada donirati 100 hiljada eura za obnovu škole i ambulante u Selu Luke u Srebrenici, kao mali znak za velike patnje koje je doživio nedužni narod Srebrenice.

U razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Krivokapićem razmijenjena su mišljenja o radu Skupštine i o ulozi političara u pravilnom sagledavannju multietničkih i vjerskih odnosa, kao mogućeg primjera za uspješno povezivanje, kako unutar zemlje, tako i sa zemljama u regionu.

S obzirom na bogato iskustvo Krivokapića i njegov pozitivan pristup ovim problemima i evidentnih rezultata koje ima u svojoj zemlji, bili su razlogom da predsjedavajući Komšić pozove Krivokapića u jedan prijateljski posjet BiH i Sarajevu, gdje bi se razmjena ovih iskustava nastavila.

Posjet delegacije BiH na čelu sa predsjedavajućim Komšićem Crnoj Gori ocijenjen je pozitivno i sigurno će u narednom periodu doprinijeti razumijevanju i još boljoj suradnji naroda obje zemlje i njihovom putu u NATO i u EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.