Pariz
0

Komšić otvara izložbu u sjedištu UNESCO-a u Parizu

Klix.ba
Sjedište UNESCO-a u Parizu
Sjedište UNESCO-a u Parizu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas će u sjedištu UNESCO-a u Parizu otvoriti izložbu "Jajce - kraljevski grad", koja se organizira u sklopu aktivnosti nominacije Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Pariškom predstavljanju ove izložbe prisustvovat će i generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura. Izložbu čine 22 panoa dimenzija 90 puta 120 centimetra, sa fotografijama i pratećim tekstom kojima su predstavljeni kulturno-historijski i nacionalni spomenici te prirodna bogatstva Jajca.

Posjetioci izložbe u Parizu tako će moći upoznati brojne znamenitosti ovog kraljevskog grada smještenog na obalama rijeka Vrbasa i Plive, na čijem se tlu nalazi više od 20 nacionalnih spomenika. Sam centar grada ukrašava 21 metar visok vodopad, koji je zauzeo mjesto na listi 12 najljepših na svijetu.

Na panoima će, između ostalog, biti predstavljeni bosanski kraljevski grb, historijsko gradsko područje, vodopad, nacionalni spomenici Hram boga Mitrasa i nekropola iz 4. stoljeća, jajačka tvrđava, Crkva sv. Marije pretvorena u Fethija džamiju sa zvonikom sv. Luke, katakombe, bedemi i tabija starog grada te Crkva blažene Djevice Marije sa franjevačkim samostanom sv. Luke.

Tu su i kraljev grob te rimokatoličko groblje, nacionalni spomenik džamija Esme sultanije, Kršlakova stara kuća, Omer-begova kuća te Hafizadića česma.

Kako su u pratećem katalogu zapisali načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović, u Pariz dolaze uvjereni da kultura ne poznaje granice te da je jezik ljepote i sklada kojim govori historijska jezgra Jajca univerzalni jezik razumljiv svakom civiliziranom čovjeku, jezik koji ne traži prevodioce.

Stoga je namjera, ističu oni, sa civiliziranim svijetom dijeliti zajedničke vrednote, nade i stremljenja. To na težini posebno dobija u današnje vrijeme obilježeno zaoštravanjem odnosa između islamskih zemalja i zapada.

"Iako je BiH mala zemlja, uvjereni smo da naša iskustva harmoničnog življenja upravo tih različitosti možemo kao naš doprinos prevladavanju aktuelnih napetosti prenijeti svijetu", ističu u katalogu.

Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350 - 1416) naziva "conte di Jajcze". U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a tu je 1461. godine i krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Prva inicijativa za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine, a već 1. februara ove godine Nominacioni fajl je upućen u sjedište UNESCO-a u Parizu.

Otvaranju izložbe u Parizu, kojoj je pokrovitelj Predsjedništvo BiH, prisustvovat će i načelnik Hrnjić te predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ljubko Lovrić.