BiH
0

Komšić: Oružane snage primjer kako treba vršiti reforme u BiH

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšič ponovio je danas da su Oružane snage (OSBiH) bolji dio bh. društva i pokazuju kako se i na koji način trebaju vršiti reforme u BiH.

Prisustvujući današnjoj zajedničkoj vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih pripadnika vojske na Aerodromu ''Mahovljani'' kod Banje Luke Komšić je naglasio da ova aktivnost pokazuje da su OSBiH na najboljem putu u NATO, što je strateški prioritet naše države.

Zajednička vježba OSBiH i američkih pripadnika vojske pokazuje, istaknuo je Komšić, podršku SAD-a našoj zemlji.

Naglasio je da o značaju OSBiH govore i nedavni požari koje ne bi bilo moguće ugasiti bez zalaganja i angažiranja bh. pripadnika OSBiH.

''Pripadnici OSBiH daju sve od sebe da se što bolje provode konkretni zadaci i reforme BiH'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH obraćajući se državnim i entitetskim te međunarodnim zvaničnicima koji prisustvuju zajedničkoj pokaznoj vježbi OSBiH i pripadnika američke vojske.

Naglasio je da OSBiH iz tog razloga potrebno osigurati sve neophodne uvjete za rad i funkcioniranje.

Komšić je dodao da BiH nastavlja put ka evroatlantskim integracijama i u budućnosti je okrenut miru i prosperitetu te stvaranju čvrste i snažne BiH čiji su dio i OSBiH.

Prisutnima se obratio i američki ambasador Douglas McElhaney koji je ukazao na važnost današnjeg događaja u Mahovljanima, a koji dovoljno govori o saradnji OSBiH i SAD-a. McElhaney je kazao da je donedavno bilo nezamislivo da dođe do ovakvog jednog događaja, a što danas govori koliko su značajni i važni koraci naprijed u BiH.

On je izrazio podršku svoje države BiH na njenom sigurnosnom putu i naglasio da SAD neće štedjeti kako bi pomogao BiH.

Na Aerodromu ''Mahovljani'' kod Banje Luke danas je upriličena izložba vojne opreme OSBiH te zajednička vježba BiH i američkih vojnih padobranaca.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i ambasador Douglas McElhaney uručili su zahvalnice pripadnicima OSBiH jedinicama koje su bile podrška miru u Iraku.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma o implementaciji finansijske pomoći američke vlade OSBiH za uništavanje neperspektivnog naoružanja.