Nema dilema
178

Komšić o zahtjevu SNSD-a: Mogu se žaliti na odluku CIK-a, ali zakon je jasan

A. K.
Željko Komšić (Foto: A. K./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: A. K./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je prokomentarisao odluku SNSD-a vezano za upućivanje zahtjeva Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije BiH o pomjeranju lokalnih izbora u našoj zemlji.

Kao što je poznato, Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se lokalni izbori u našoj zemlji pomjeraju za 15. novembar ove godine jer dio finansiranja ovog procesa kojeg treba osigurati država do sada nije obezbjeđen.

Zbog toga je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odlučio da Ustavnom sudu BiH danas uputi zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije BiH.

Na to je komentar imao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da je sve provedeno po zakonu.

"Oni (SNSD, op.a.) se mogu žaliti, ali ne vjerujem da iko ko sjedi u Sudu BiH i ko će odlučivati o tom predmetu, može imati dilemu šta piše u zakonu. On je jasan i vrlo precizan. Zašto to tako tragično doživljavaju, ne znam. Također, nigdje ne piše da u Centralnoj izbornoj komisiji BiH mora biti onaj ko se njima sviđa. Mi se ne bunimo kad je neko njihov izabran, bez obzira da li nam se sviđao ili ne. Bitno je da su procedure provedene po zakonu, a da je tijelo koje je ovlašteno takvu odluku donijelo", kazao je Komšić.

Potez SNSD-a danas su komentarisali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Oni su, kako smo već i objavili, kazali da SNSD koči sve procese u državi, poručivši da neće popustiti pod pritiskom.