Osiguran novac za izbore
873

Komšić o Schmidtovoj odluci: Pobjeda bosanskog političkog faktora

B. R.
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne odluku kojom će se omogućiti finansiranje izbora.
Prema njegovim riječima, odluka predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora, odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora, a koje je HDZ nastojao blokirati.

"Važno je što se nije pristalo na političke ucjene kojima se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana. Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor, demokratskim i legalnim putem, nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme", ukazao je Komšić.

U SDA su naglasili to što je Schmidt trajno onemogućio blokadu izbora. U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država također su pozdravili ovu odluku.

Podsjećamo, visoki predstavnik je danas nametnuo odluku o finansiranju predstojećih Općih izbora. Njome je osigurano 12,5 miliona KM potrebnih da Centralna izborna komisija (CIK) provede izbore. Time je okončana višemjesečna politička igra kojom je HDZ pokušavao onemogućiti provođenje izbora, a zbog toga što još nije promijenjen Izborni zakon u skladu s njegovim zahtjevom o "legitimnom predstavljanju".

Vijeće ministara je jučer, 6. juna, odlučilo da 9,7 miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) preusmjeri CIK-u za održavanje izbora, ali to nije bilo dovoljno.