"Primamo k znanju"
291

Komšić o odluci EU za BiH: Perspektiva članstva je ugrožena odlukama Schmidta

S. Š. U.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je preporuku Evropske komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH ističući kako je put ka EU ugrožen odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Komšić je mišljenja kako je perspektiva BiH za punopravno članstvo u Evropskoj uniji ugrožena.

"Vijest o dodjeli kandidatskog statusa možemo samo primiti k znanju. Obzirom na novonastale okolnosti pri kojima visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije i ugrožava EU put BiH, izražavamo zabrinutost i utemeljeni pesimizam u pogledu efekata dodjele kandidatskog statusa u odnosu na ukupnu perspektivu članstva", istakao je Komšić.

Smatra da je ipak pozitivno to što je Evropska unija prepoznala napore Bosne i Hercegovine kada je riječ o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije koji su ostvareni uprkos brojnim opstrukcijama.

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status, a u prezentiranom izvještaju istaknuto je da smo vanjskopolitičke izjave uskladili sa evropskim na 81 posto.