|

Komšić o Dodikovom zahtjevu da uđe u vlast na nivou FBiH: Ne može, neka se pomiri s tim

Komšić o Dodikovom zahtjevu da uđe u vlast na nivou FBiH: Ne može, neka se pomiri s tim
663
Er. M.
20.1.2020. u 14:44
175
komentara
663

dijeljenja
Komšić o Dodikovom zahtjevu da uđe u vlast na nivou FBiH: Ne može, neka se pomiri s tim Foto: M. O./Klix.ba
"Ne može", komentar je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na zahtjev predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da njegova stranka dobije poziciju potpredsjednika bh. entiteta Federacija BiH.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jučer je izjavio medijima kako SNSD želi imati mjesto potpredsjednika bh. entiteta FBiH iz reda srpskog naroda.

Riječ je o poziciji koja je, prema dogovoru lidera SDA Bakira Izetbegovića, DF-a Željka Komšića i SBB-a Fahrudina Radončića, pripala Demokratskoj fronti. Od ranije je poznato da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obećao Dodiku jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH.Ovim povodom komentar smo zatražili od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a Željka Komšića kojeg smo pitali da li je za njega prihvatljiv SNSD u izvršnoj vlasti u entitetu FBiH, odnosno, kadar SNSD-a na pozicijama potpredsjednika FBiH ili ministara u Vladi FBiH.

"Šta ja sve u svom životu želim pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i s gospodinom Miloradom Dodikom... Pomirit će se s tim da ne može", rekao nam je Komšić.Inače, Dodik je jučer poručio kako je SNSD, prema njegovom tumačenju, jedini legitimni predstavnik Srba u FBiH. Riječ je o pukom kopiranju politike koju od ranije zastupa Dragan Čović stavovima da je HDZ BiH jedini legitimni predstavnik bh. Hrvata.

Međunarodna zajednica odavno se čudi upotrebi pridjeva "legitimni" i "autentični" s obzirom na to da ni Ustav BiH, a ni demokratska praksa ne poznaju kriterije koji čine pripadnika nekog naroda "autentičnijim" ili "legitimnijim" pripadnikom od drugog pripadnika tog istog naroda.
Prijavi grešku


Komentari (175)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...