Sastanak u Predsjedništvu
7

Komšić, Nikšić i Kojović žele raščistiti situaciju: Ko će u vlast na federalnom i državnom nivou?

Piše: A. D.
Nikšić i Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nikšić i Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva BiH održava se sastanak lidera SDP-a, DF-a i Naše stranke Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića na kojem će, kako saznajemo, biti riječ o daljnjem djelovanju Bh. bloka kada se radi o formiranju vlasti na entitetskom i državnom nivou te u nekim kantonima.

Kako nam je rečeno u vrhu Bh. bloka, predsjednici ovih stranaka žele do kraja raščistiti situaciju kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije, ali i države BiH.

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a došlo je do razmimoilaženja stavova o tome treba li ova stranka u konačnici koalirati sa SDA i HDZ-om u Federaciji, kao i s navedenim strankama i SNSD-om na državnom nivou.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zbog te činjenice je posebno pod pritiskom Nikšić koji bi ovo danas trebao iznijeti na stol pred druga dva lidera.

S druge strane, Kojović izražava principijelan stav da Naša stranka ne želi koalirati sa SDA, dok su u DF-u otvoreni po ovom pitanju.

Iako su iz Bh. bloka ranije poručili da neće podržati uspostavu Vijeća ministara BiH dok se prethodno ne uspostavi Vlada FBiH, ovaj stav bi, zbog novih okolnosti, mogao biti i promijenjen.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nadalje, nejasnoće kod formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu i dalje predstavljaju opterećenje za Bh. blok.

Također, prema nezvaničnim informacijama, trojica stranačkih lidera bi trebalo da razgovaraju i o budućem odnosu sa SBB-om, posebno zbog činjenice da je ova stranka kod izbora federalnih delegata iz TK podržala SDA.