Reakcija na pismo Radmana
759

Komšić: Nije moguć angažman vojske Hrvatske u BiH, ma šta o tome mislili u NATO-u

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na pismo hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem upozorava na posljedice ukoliko hrvatske vojne snage ne budu dio misije u BiH.
Hrvatski ministar u pismu navodi da ne postoje pravne niti političke prepreke za njihov zahtjev, no Komšić ističe da Vojska Republike Hrvatske neće učestvovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije.

"Institucije država Bosna i Hercegovina neće biti za to čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatume hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, a očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske", rekao je on.

Grlić Radman je u pismu istaknuo i da je Hrvatska bila ključna za osiguranje podrške, vojne i humanitarne pomoći te u konačnici za osiguranje i implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, odnosno da su bili ključni u oslobađanju dijelova BiH.

"Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, jer namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti. Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a", ocijenio je Komšić.

Na kraju zaključuje da "obzirom na to da takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, nije moguće bilo kakvo angažovanje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma šta o tome odlučivali ili mislili u NATO-u".