BiH
0

Komšić: Neću dozvoliti da BiH bude talac susjeda

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u nedjelju na koferenciji za novinare u Sarajevu da je situacija u zemlji veoma komplicirana, posebno s aspekta reforme policije koja je uvjet za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Komšić smatra da vladajuća parlamentarna većina ima velikih problema kada se dođe do konkretnih stvari, kao što su reforma policije ili zakon o fiskalnom vijeću, koje ne može riješiti.

Poseban problem je što rješavanje kosovkog pitanja utiče na situaciju u BiH, odnosno neki faktori iz naše zemlje rade u punom dogovoru s Beogradom kako bi ojačali njegovu poziciju u pregovorima o statusu Kosova.

"To neće moći po bilo koju cijenu! Ova zemlja neće biti talac nijednog susjeda. Dosta je što smo taoci nas samih ovakvih kakvi jesmo", poručio je Komšić.

Komentirajući dogovor Dodik - Silajdžić o reformi policije, Komšić je kazao da oni mogu misliti da su uradili dobar posao, ali da je Bruxelles taj koji daje ocjenu kako to nije dovoljno.

"Ne možemo mi birati šta je njima dovoljno. Taj krug ima svoja pravila i mi ih ne određujemo", rekao je on.

Komšić je nedavno boravio u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Bosna i Hercegovina više nije nije top tema u svijetu, kazao je Komšić, dodajući kako je stekao utisak da naša zemlja ima dosta prijatelja u svijetu, ali te državnike demotivira to što iz BiH dolaze loše vijesti.

Naglasio da je da u UN-u i bilateralnim razgovorima "niste dobro shvaćeni ako koristite UN da rješavate svoje unutarnje stvari".

"To nije ono što ih zanima. Ne vrti se svijet oko BiH. Ako koristite tu poziciju da rješavate stvari iz BiH, niste baš dobrodošli", naglasio je on.

Kada su u pitanju odluke o smjeni ambasadorica u Beču i Bruxellesu - Darije Krstičević i Lidije Topić, Komšić kaže da zna šta se to dešava kada kadrovi HDZ-a trebaju napustiti svoje pozicije.

Poručio je da ne može Ministarstvo vanjskih poslova ili neko drugi ulaziti u ustavne nadležnosti Predsjedništva BiH, posebno što je Predsjedništvo ovu odluku donijelo jednoglasno.

Ukazao je i na veliki propust ambasadorice u Beču, koja nije informirala njega, a najvjerovatnije ni druga dva člana Predsjedništva, o nedavnom događaju u Beču kada je osoba porijeklom iz BiH pokušala ući u ambasadu SAD-a sa eksplozivom.

Inače, slučaj (ne)obavještavanja članova Predsjedništva iz Beča nije bio jedini, upozorio je Komšić, navodeći da je takav primjer bio i prilikom posjete Milorada Dodika Vatikanu.

"Niko nije ni pismeno ni usmeno obavijestio Predsjedništvo. O kakvom se to profesionalizmu govori? Dok sam ja ovdje, tako neće ići. Ambasadori BiH će raditi svoj posao kako Bog zapovijeda", poručio je.

Također je naglasio da se ne želi baviti time da li ambasadori informiraju nekoga drugog, ali je bio red da se o tome obavijesti Predsjedništvo. Osoblje ambasade u Bruxellesu radit će u punom kapacitetu i neće biti posljedica po rad ambasade.

"Ne vidim razloga za probleme s ljudima koji jednoga dana moraju naustiti položaj", rekao je Komšić.

Novoimenovani ambasadori - Jadranka Negodić i Tomislav Limov su osobe koje taj posao mogu raditi kvalitetno i Komšić u njih ima puno povjerenje.

"Vrijeme je da se i Predsjedništvu vrati diginitet, da ambasadori, ali i oni koji rade u ovoj zgradi, shvate da se ne mogu ponašati kao da im se ništa nije reklo", kazao je on.

Za sam događaj u Beču Komšić kaže da se može osloniti samo na pisanje medija, te kako je očigledno riječ o osobi koju je neko zloupotrijebio, što pokazuje da u eksplozivu nije bilo detonatora.

Komšić odgovorno tvrdi da ne postoji organizirana teroristička prijetnja iz BiH protiv bilo koga, ali da možda postoje poremećeni ili fanatizirani pojedinci kao svugdje u svijetu.

"Ne postoji islamska ni kršćanska prijetnja iz BiH bilo kome u svijetu. To je smišljena propaganda kako bi se BiH prikazala kao opasna po civilizirani svijet. Borit ću se protiv toga svim sredstvima. Neću dopustiti da iko manipulira Bosnom i Hercegovinom", poručio je.

Komšić je prije nekoliko mjeseci pokrenuo razgovore stranaka s hrvatskim predznakom o izmjenama Ustava BiH, ali su "oni onda odlučili da im ja ne trebam".

Njihovu nedavnu Deklaraciju iz Kreševa ocijenio je mudrom, jer se iz njenog teksta ne vidi šta joj se može prigovoriti, dok je čitanje između redova samo hipotetičko.

Prema njegovoj ocjeni, Deklaracija nudi tri izlaza - jačanje države BiH, konsocijaciju i federalizaciju. Ipak, radi se o taktičkom potezu i kupovini vremena, koji ima upotrebnu vrijednost u vrijeme predizborne kampanje u susjednoj Hrvatskoj.

"Kada dođu stvarni razgovori, izaći će na vidjelo sve njihove razlike i razliličite interpretacije", smatra Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da za ozbiljno rješavanje problema sa susjednom Hrvatskoj treba čekati da u toj zemlji prođu izbori.

Komšić kaže da niko ne spori pravo Hrvatskoj da izgradnjom mosta kopno - Pelješac spoji svoj teritorij. Za BiH je bitno da se definiraju njene pomorske granice, uključujući vrh poluotoka Klek i otoke Mali i Veliki Školj.

Prema prijedlogu Pomorskog instituta u Splitu, ovi otoci i vrh Kleka su teritorij BiH te pomorska granica mora pratiti vrh poluotoka, smatra Komšić, naglašavajući da u tom slučaju pomorska granica BiH zalazi pod most.

"Ni to ne mora biti problem. U Hrvatskoj navodno nije izrađen izvedbeni plan mosta. Po nekim informacijama niko ne zna koliko taj most košta, ali je to njihova stvar. U Hrvatskoj je predizborno vrijeme i ovo je jedno od ključnih pitanja u južnom dijelu Hrvatske", ocijenio je.

Komšić je također upozorio da je sa Hrvatskom potrebno riješiti pitanje imovine. Vrijednost imovine BiH u Hrvatskoj je tri puta veća nego obratno i ukupno iznosi 1,5 milijardi dolara. On je prijedlog hrvatske vlade o davanju BiH statusa najpovlaštenije nacije za luku Ploče ocijenio samo kao početkom stvarnih pregovora, ali i ovo pitanje će se stvarno moći rješavati tek nakon izbora.

Na kraju je odgovorio i na kritike onih koji smatraju da u Predsjedništvu mora više zastupati stavove svoje stranke SDP-a BiH.

Naglasio je kako smatra da u ovom trenutku mora više biti član Predsjedništva nego SDP-a, iako voli SDP i nikada ne bi napustio tu stranku.