BiH
0

Komšić: Ne vidim u čemu je problem

Nezavisne novine/Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je juče da "ne vidi problem u tome što se, zajedno s Harisom Silajdžićem, u Zagrebu sreo s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem".

Poslije dolaska iz Zagreba, gdje se, u društvu bošnjačkog člana Predsjedništva, nenajavljeno susreo s Mesićem, zaobilazeći sve diplomatske procedure, Komšić je naglasio da je "Mesića samo sreo kod prijatelja".

"Tri sata prije moga odlaska razgovarao sam s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i dogovorili smo da će dobiti sve bitne informacije sa ovog susreta. To što Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije znalo ništa o tome, iako su obaviješteni, nije moj problem. Uostalom, i naš ambasador bio je tada u Banjaluci. Hoćete da vam kažem u čemu je problem? U tome što sam otišao s Harisom Silajdžićem, a ne s nekim drugim", kazao je Komšić za "Nezavisne".

Radmanović, međutim, tvrdi da je za sastanak saznao od novinara, a da nije zvanično obaviješten o tome, kako je red. "Istina je da sam tri sata prije puta razgovarao s Komšićem, ali nije me on obavijestio o tome, već sam ga ja zvao, kad sam to saznao od novinara. Tad mi je obećao da će prenijeti sve informacije sa razgovora", kaže Radmanović.

Sastanak Komšića i Silajdžića s Mesićem nije bio službeno najavljen, a u proceduri je zaobiđen i MIP. Uprkos tome što je sastanak dogovoren još u petak poslijepodne, hrvatski predsjednik Mesić juče je tvrdio kako nije riječ o nikakvom tajnom sastanku, već da je "tokom dana saznao da su Komšić i Silajdžić u Zagrebu".

"Jednostavno, dva člana Predsjedništva BiH su bila privatno u Zagrebu. Ja sam to popodne saznao i mene su pitali da li bih htio da ih vidim i ja sam ih vidio. Ništa tajno i nenormalno. Jednog člana Predsjedništva sam vidio u Crnoj Gori, a juče sam vidio ovu dvojicu, tako da sam svu trojicu sreo", rekao je Mesić.

Sastanak s Mesićem dolazi nekoliko dana prije Mesićeve službene posjete Sarajevu. Predsjedavajući Radmanović u nedjelju je kazao da ovaj susret otvara mnoga pitanja, od samih motiva učesnika, ističući da može loše da utiče na izgradnju povjerenja unutar Predsjedništva.

Dan poslije posjete, Komšić tvrdi da je susret bio prilika da se prisutnima, kao i s Mesićem, razgovara "o svim važnim pitanjima". "Razgovarali smo o pitanjima globalne situacije u svijetu, od problema u Palestini do dobrih vina", kazao je Komšić i dodao da su "troškove puta snosili sami, a boravak je finansirao njihov domaćin".

U Ministarstvu inostranih poslova i juče su potvrdili da je najava posjete članova Predsjedništva BiH stigla direktno u Ambasadu BiH u Zagrebu, a ne u sjedište MIP-a, te da su o tome obaviješteni nakon što su iz bh. ambasade tražili dodatna pojašnjenja, navode "Nezavisne novine".

Političke stranke iz RS juče su protestovale zbog tajnog sastanka dvojice članova Predsjedništva s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

SNSD ocijenio je da ova posjeta "predstavlja još jedan korak u sarajevskom rušenju BiH", ističući da su time pokazali da im "nije stalo do povjerenja, ravnopravnosti, dogovora i opstanka BiH". Kako su saopštili, "sarajevska politička čaršija smatra da je u Predsjedništvo izabrala vlastitog Hrvata i da ga sada može upotrebljavati i za rušenje stranaka koje predstavljaju hrvatski narod, ali i za rušenje institucije Predsjedništva".