Komšić najavio protestnu notu zbog nagrade Handkeu, Dodik mu poručio "ništa od toga"

Komšić najavio protestnu notu zbog nagrade Handkeu, Dodik mu poručio "ništa od toga"
8
A. D.
11.10.2019. u 17:29
106
komentara
8

dijeljenja
Komšić najavio protestnu notu zbog nagrade Handkeu, Dodik mu poručio "ništa od toga" Foto: I.Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.
Dodik je rekao novinarima u Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

"Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu", naveo je Dodik, prenosi Srna.

Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao za N1 da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, "koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji".

Bosanskahercegovačka, ali i dijelom javnost u regionu i Evropi, burno je reagovala zbog toga što je ovaj autor dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini bduući da je 90-ih bio tvrdi zagovornik politike Slobodana Miloševića, te koji je u periodu 1992-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...