Tuzla
0

FOTO / Komšić na svečanosti povodom dana oslobođenja Tuzle

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Tuzli održanoj povodom obilježavanja Dana oslobođenja tog grada koji se obilježava u znak sjećanja na 2. oktobar 1943. godine, saopćeno je danas iz kabineta ovog člana Predsjedništva.

U prigodnom govoru Komšić je naveo da su Tuzlaci i tog dana, jednog od najznačajnijih iz svoje slavne prošlosti, znali pravi i jedini mogući odgovor fašističkoj najezdi na njihov grad - odlučno ne fašizmu, a zatim zajednički i beskompromisno djejstvovali na protjerivanju tog zla s ovih prostora.

"Bili su to slavni dani iz našeg narodnooslobodilačkog rata koji su jasno naznačili i na kojim će tekovinama stasati generacije Tuzlanki i Tuzlaka, ali i šire. Taj beskompromisan stav prema fašizmu, opredjeljenje prema slobodi, zajedničkom životu, spremnosti da se dijeli dobro i zlo s ljudima koji vole i cijene svoj grad Tuzlu, svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, bila je i ideja vodilja u posljednjem oslobodilačkoodbrambenom ratu 1992-1995. godine.

Tada su pripadnici Drugog korpusa Armije BiH zajedno s većinom građana Tuzle i šire regije ponovno odlučno i dostojanstveno odgovorili silama zla, mraka i tame.

Ni tada ideologija zla i zločinački način ratovanja nisu uništili dušu ovog grada jer su zajedništvo, suživot i odlučno djelovanje hrabrih ljudi ovoga kraja, koji u tim trenucima nisu pitali ni za vjeru ni za naciju ni za političku pripadnost, već za pravednost, ljudskost i slobodu, doveli do pobjede", citat je iz Komšićevog obraćanja.

"I evo sada, ponovo, poštovani prijatelji, suočeni smo sa sličnim idejama. Ovoga puta radi se o prijetnjama referendumom, nekim otcjepljenjima ili prekrajanjima unutar entiteta, nekim novim prijetnjama i izazovima koji asociraju na neka davna vremena i ideje za koje smo mislili da su poslije toliko prolivene krvi zaboravljene", naveo je dalje.

Komšić je poručio da je Bosna i Hercegovina država svih njenih građana i naroda koju njihove osobenosti više obogaćuju nego razlikuju. To je vjekovna tekovina, zajednička domovina i niko je i nikada neće dovesti u pitanje.

"Za nju smo se borili, sada to nastavljamo i neću nikada prestati da to radim i na ovoj dužnosti i inače u mom budućem radu i životu", poruka je ovog člana Predsjedništva BiH.

Uz čestitke Tuzlacima za Dan oslobođenja, uputio je čestitke i pripadnicima Drugog korpusa Armije BiH povodom 18. godišnjice od formiranja ove slavne jedinice.