O svemu pomalo
91

Komšić na HRT-u govorio o tome jesu li Hrvati neravnopravni, te može li BiH u NATO i bez Dodika

Klix.ba
Screenshot
Screenshot
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da može i Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, reći ne. Komšić je dodao da to još nije učinio, ali da ne znači da neće.

Kaže da se ne može Dodika u ovom trenutku nagovoriti da prihvati put ka NATO-u, no naglašava da su odluke već donesene, i da praktično ne treba Dodikova saglasnost za NATO.

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u on je kazao da se atmosfera o tome da je u nekim općinama u BiH postao "persona non grata" ne osjeti među ljudima.

"Taj institut koji je uveo HDZ je po meni dosta paradoksalan, čak nekad i smiješan. U prvoj sedmici mandata je došao poziv za pomoć iz jedne od tih opština, naravno da smo to odobrili", kazao je Komšić.

On je u više navrata ispravljao voditelja emisije da nije hrvatski član Predsjedništva već član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. On je potcrtao da u Predsjedništvu predstavlja i Hrvate i Bošnjake i Srbe i sve građane.

Odgovarajući na pitanja oko odnosa BiH i Hrvatske, Komšić je kazao da ima problema koji se tiču granice, te gradnje Pelješkog mosta. Naveo je da je BiH Hrvatskoj vratila imovinu, dok Hrvatska to nije učinila. Spominjući izjavu za vrijeme izbora o tužbi protiv Hrvatske, rekao je da to nije ništa novo od njega, budući da je to poručivao i bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu.

"Volio bih da predsjednica Hrvatske bude svjesna da u Sarajevu postoje partneri i da računa da je u Sarajevu dobrodošla i da postoji spremnost da se stvari riješe", rekao je Komšić.

Na pitanje voditelja kako komentira ispad njegovog savjetnika Nihada Hebibovića na Facebooku o hrvatskoj predsjednici u kontekstu vehabija i turizma, Komšić je rekao da za to ne zna, ali da će provjeriti. Komšić je naveo da je siguran da to nije uradio u vremenu otkada je njegov savjetnik.

Voditelja je zanimalo zašto su Hrvati u FBiH neravnopravni.

"Hrvati imaju trećinu vlasti na nivou države, a polovinu vlasti u Federaciji BiH. Mogu u klubu Hrvata Doma naroda blokirati sve u FBiH", odgovorio je Komšić.

Upitan šta je sa zathjevom za kanalom na hrvatskom jeziku, rekao je da takvi zahtjevi obično dolaze od manjina, a da Hrvati nisu manjina.