{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: "Milosrđe bi bilo velika greška"

S
8.9.2008. u 11:36
0
70
Komšić: "Milosrđe bi bilo velika greška"
0
Komšić: "Milosrđe bi bilo velika greška"
U povodu mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu haške osuđenice Biljane Plavšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Peru Westerbergu, predsjedniku Parlamenta Kraljevine Švedske i Frederiku Reinfeldtu, predsjedniku Vlade Kraljevine Švedske pismo sljedećeg sadržaja:
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"U švedskom zatvoru Hinseberg, od 23.06.2003. godine, jedanaestogodišnju kaznu izdržava Biljana Plavšić koja je osuđena, od strane ICTY-ja, kao član najužeg ratnog rukovodstva bosanskih Srba, za najgore počinjene zločine protiv čovječnosti. Učestvovala je u planiranju, kreiranju i provođenju progona i uništenja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Raspolažem informacijom da postoji mogućnost da, nakon izdržane dvije trećine kazne, nadležni pravosudni organi Kraljevine Švedske prihvate zahtjev osuđenice za skraćivanjem kazne, odnosno za pomilovanjem, te da isti upute ICTY-ju.

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i osobno, smatram da bi, s obzirom na težinu djela za koje je osuđena, te zbog iskazane nespremnosti za bilo kakvom daljnjom saradnjom sa ICTY-jem u drugim slučajevima, bilo kakav akt milosrđa prema dotičnoj bio velika greška i uvreda za žrtve i porodice žrtava zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovala i za koji je osuđena.

Pored počinjenog genocida na području Srebrenice, više od 100.000 ubijenih u Bosni i Hercegovini, stotine hiljada ranjenih i hiljade silovanih žena, direktan su rezultat aktivnosti i Biljane Plavšić, kao i činjenica da se u Bosni i Hecegovini trenutno traga za više od 13.000 nestalih osoba.

Posebno bi se trebalo voditi računa o činjenici da u Kraljevini Švedskoj živi i radi oko 60.000 građana, koji su porijeklom iz Bosne i Hecegovine, a od kojih je većina morala napustiti domovinu upravo zbog ratnog angažmana osuđenice.

Mišljenja sam da sve ovo ne ostavlja nikakve etičke mogućnosti za iskazivanjem bilo kakvog akta milosrđa prema osuđenici, od strane nadležnih organa Kraljevine Švedske.

Nadam se da ćete uvažiti moje mišljenje po ovom pitanju i na taj način doprinijeti unapređenju i poboljšanju tradicionalno prijateljskih odnosa naše dvije zemlje."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: