Rasparčana ljevica
61

Komšić: Kandidaturu Falatara ne doživljavam kao udar na svoje šanse za Predsjedništvo BiH

Piše: S. H.
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (Foto: N. G./Klix.ba)
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić za Klix.ba je prokomentarisao objelodanjenje imena kandidata Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, poručujući da to uopšte ne doživljava kao udar na svoje šanse na izborima.

Iako mnogi smatraju da je kandidatura Boriše Falatara (Naša stranka) za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda direktan udar na šanse Željka Komšića, za kojeg se pretpostavlja da ima mnogo veće šanse u duelu s Čovićem, od u bh. javnosti prilično anonimnog Falatara, predsjednik DF-a smatra da njegova pozicija uopšte nije ugrožena.

"Nijednu kandidaturu, uključujući i gospodina Borišu Falatara, ne doživljavam kao bilo kakav udar na svoju poziciju i šanse na izborima. Svačija pa i njegova kandidatura je legalna i legitimna", kazao je Komšić za Klix.ba

Dodaje da svako ima ustavno pravo da se kandidira te da niko nikome to ne može osporiti.

Komšića smo pitali da li je realno očekivati da neke druge stranke lijeve orijentacije možda podrže Falatara, no on smatra da to nije toliko važno.

"Koja će stranka koga podržati i nije baš toliko važno, važno je koga birači podrže, a ne stranke", istakao je Komšić.

Postavlja se pitanje da li je službenom kandidaturom Falatara za Predsjedništvo okončana svaka priča o bilo kakvom zajedničkom nastupu opozicije na izborima, s obzirom na lične animozitete i neslaganja. Treba istaći da je i Naša stranka promijenila mišljenje o kandidaturi za Predsjedništvo BiH, jer su 2014. jasno poručili da je sistem izbora članova Predsjedništva diskriminatoran i da u njemu neće učestvovati dok se ustav ne promijeni.