Jerko Ivanković Lijanović
0

"Komšić je radio dobro, ali ja ipak pobjeđujem"

Sarajevo-x.com
Foto: Gdb.rferl.org
Foto: Gdb.rferl.org
Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima 2010. godine ulazi uvjeren u pobjedu, a jedinu ozbiljnu 'prijetnju' vidi u sadašnjem hrvatskom članu Predsjedništva Željku Komšiću.

"Ponovna kandidatura Željka Komšića bila bi logična jer je on dobro radio, s tim da postoji problem što hrvatski narod u većini nije glasao za njegov izbor te se objektivno postavlja pitanje legitimnosti. Smatram da ću ja u punom kapacitetu moći obavljati tu funkciju“, kazao je Lijanović za Sarajevo-x.com.

Prije nego što je objavio kandidaturu, Lijanović je zajedno sa stručnim timom napravio analizu biračkog tijela, te smatra da je njegova pobjeda gotovo pa sigurna.

"Naša analiza pokazuje da bi Željko Komšić mogao dobiti oko 150.000 glasova, dok bi moja stranka mogla osvojiti oko 170.000, uz pretpostavku da ćemo dobiti većinu glasova u kantonima sa hrvatskom većinom“, navodi on.

Ova stranka kandidirat će još jednog člana i to predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. "Ono što je sigurno jeste da ćemo mi raditi po principu 'ekonomija, ekonomija, ekonomija'“, poručuje on.

Iako političke stranke još nisu objavile imena kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Lijanović je siguran da kandidati iz HDZ-a i HDZ-a BiH nemaju ni 'teoretske šanse da bude izabrane'.

„Ja se nadam da se oni neće ni kandidirati jer i kad bi se ujedinili ne mogu skupiti više od 100.000 glasova“, samouvjereno će Lijanović.