BiH
0

Komšić: Jasna Bidenova podrška BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas da je govor američkog potpredsjednika Josepha Bidena u Parlamentarnoj skupštini BiH bio veoma jasan, posebno kada je u pitanju podrška BiH.

Komšić nije, međutim, želio tumačiti šta je Biden želio reći, "jer svako to može otprilike isto zaključiti".

"Mislim da je snažna poruka podrške BiH i jedna kritika domaće vlasti za sve ono što nije urađeno", rekao je on.

On smatra da BiH u protekle dvije godine ovog mandatnog perioda nije napravila korak naprijed, nego je napravila veliki korak natrag.

"Bilo je par snažnih poruka podrške BiH. Posebno je potencirano da je za administraciju bitan pristup pitanju cijelog regiona, da se radi zajedno sa EU i da se od domaćih političkih aktera očekuje da se oni urazume, da budu normalni i logični kako bi ova država konačno mogla početi praviti korake naprijed", rekao je Komšić.

A koliko će to imati efekta na ljude koji objektivno imaju moć u BiH, a njih je prema Komšiću dvojica-trojica, nije poznato.

"Znajući kako ti ljudi razmišljaju, nisam siguran da će to imati nekog efekta, odnosno mislim da će ovi naši akteri nastaviti po starom. Međutim, ako nastavimo po starom neće biti dobro i rješenja će se moći očekivati u nekom budućem periodu", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.