Saznajemo
489

Komšić, Izetbegović i Radončić sutra šalju zajedničku poruku Dodiku i zvaničnicima RS-a

A. D.
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
U zgradi Predsjedništva BiH sutra će biti održan zvanični sastanak između lidera DF-a Željka Komšića, SDA Bakira Izetbegovića, te SBB-a Fahrudina Radončića.
Budući da će biti održan u zgradi Predsjedništva, ovo je istovremeno i sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Komšić), ministra sigurnosti BiH (Radončić), te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (Izetbegović).

Kako saznaje Klix.ba u fokusu sastanka će biti aktuelna krizna situacija u državi koju je prouzrokovao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, po čijem političkom zahtjevu su u NSRS-u izglasani zaključci kojim se pozivaju zvaničnici u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a da ne učestvuju u odlučivanju. Tako se sutra očekuje zajednička poruka tri lidera u vezi s ovim Dodikovim potezom.

Dodik je ovu krizu dodatno produbio pozivima državnim službenicima na politički skup u Istočnom Sarajevu 20. februara gdje je dijelio instrukciju o blokiranju odlučivanja u institucijama BiH. Tom sastanku se, da skandal bude veći, osim niza državnih službenika odazvao i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Sam Dodik demonstrirao je kako izgleda blokada institucija tako što je na dvije odluke Predsjedništva BiH stavio veto odnosno povukao vitalni entitetski interes o čemu će se u srijedu očitovati NSRS.

Riječ je o vitalnom entitetskom interesu kada je riječ o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta te odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex).

Predsjedništvo SDA se prije nekoliko dana očitovalo u vezi zaključaka NSRS-a te je poručilo da najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi.

Izetbegović je tom prilikom pozvao Visoko sudsko tužilačko vijeće BiH da pokrene proceduru smjene predsjednika Milana Tegeltije zbog njegovog nedavnog prisustva Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu.

Posljednji zajednički zvanični sastanak Izetbegovića, Radončića i Komšića desio se 13. decembra 2019. kada su dogovorili zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i rušenje Vlade Kantona Sarajevo.