Aktaulne teme
205

Komšić i Džaferović u Briselu se sastali sa zastupnikom Jasenkom Selimovićem

Piše: R. D.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferovićč sastali su se danas u Briselu s švedskim europarlamentarcom Jasenkom Selimovićem.

Razgovaralo se o euroatlanskim integracijama, potrebnim socijalnim i ekonomskim reformama naše zemlje, kao i izvještaju Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Komšić i Džaferović zahvalili su se Selimoviću na njegovom političkom radu kojim pomaže svojoj prvoj domovini, a posebno istakli kako je naredni cilj kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Kazano je kako treba staviti fokus na reforme, umjesto na nacionalne podjele te da je potrebna bolja koordinacija unutra zemlje kako bi proces euroatlantskih integacija napredovao brže. Preduslov za to je koncenzus oko kojeg se sve strane mogu složiti, a sve za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako bi kandidatski status otvorio zemlji mogućnost novih fondova, ali i saradnje s Evropskom unijom. Na sastanku se posebno tretirala tema odlaska mladih ljudi iz BiH te na koji način taj proces zaustaviti.

"Dolazak tri člana Predsjedništva u Brisel je dobar znak. Predstavnici BiH trebaju dolaziti ovdje i razgovarati o reformama koje se od zemlje traže. Zato i očekujem da će se na najbrži način usvojiti poslovnik o radu za zajednički parlamentarni odbor jer su tri godine izgubljene na ovo administrativno pitanje. Također očekujem da će se dodatni odgovori na upitnik uskoro predati, kako bi se moglo nastaviti sa sljedecim koracima na putn euroatlantskih integracije", kazao je ovom prilikom Jasenko Selimović.

On smatra da je izuzetno bitna ova zajednčcka posjeta sva tri člana Predsjedništva jer time pokazuju da je EU zajednički cilj.

"Ono što je sada prvi prioritet jeste da se bez daljnjeg odlaganja oformi Vijeće ministara i svi nivoi vlasti. Kao dio reformi za EU integracije, reforma pravosuđa i jačanje vladavine prava trebaju ostati na listi prioriteta, za dobrobit svih građana BiH, ali i za stvaranje boljeg okruženja za strane investitore. Sve ovo će poboljšati socio-ekonomsko stanje u zemlji, ali su reforme prijeko potrebne", dodao je on.