Strateški forum
226

Komšić i Džaferović se sastali sa Schmidtom na Bledu, razgovarano o blokadi institucija BiH

R. D.
Sastanak na Bledskom forumu
Sastanak na Bledskom forumu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, tokom Strateškog foruma u Bledu.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na blokadu institucija Bosne i Hercegovine.

"Po dejtonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcioniranju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav", podvlači Džaferović.

On kaže kako se protivnici i zalažu da visoki predstavnik ode, dodao je, kako ne bi imao ko reagirati na njihove bojkote i blokade koje znače potpuno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ko zna dokle bi dovele Bosnu i Hercegovinu

Džaferović je ranije na panelu o budućnosti Evrope kazao da stanovništvo BiH ogromnom većinom želi da BiH postane članica EU. Odgovori zašto je to tako, navodi Džaferović, očigledni su.

"Gospodin Michel govori o EU sa ekonomskog aspekta i aspekta poštivanja ljudskih prava i sloboda. To je potrebno i mojoj zemlji. To je ono što svi građani BiH žele. BiH ima sve one razloge za ulazak u EU koje su imale i druge zemlje", izjavio je Džaferović.

Komšić je na pitanje o konstitutivnim narodima kazao da konstitutivnost u ustavima ima korijene u Sovjetskom savezu, da to nije vječna kategorija.

"Vi možete biti multikulturalno društvo i multietničko bez konstitutivnosti. Bivša država je to po automatizmu preuzela od Sovjeta. To je tada čuvalo BiH. Važno je zaštiti prava pojedinaca i zaštitili ste sve što je važno u jednom društvo", izjavio je Komšić.