|

Komšić i Džaferović o zastavi RS-a: Dodik je prekršio zakon, nećemo tolerisati njegovo ponašanje

Komšić i Džaferović o zastavi RS-a: Dodik je prekršio zakon, nećemo tolerisati njegovo ponašanje
1.190
Piše: Er. M.
23.11.2018. u 15:57
512
komentara
1,1k

dijeljenja
Komšić i Džaferović o zastavi RS-a: Dodik je prekršio zakon, nećemo tolerisati njegovo ponašanje Način na koji je protokol Predsjedništva BiH postavio zastave (Foto: D. S./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije osuđuju postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.
"Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopćenju za javnost Komšića i Džaferovića.

S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva BiH akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Dodik prekršio protokol (Foto: D. S./Klix.ba) Dodik prekršio protokol (Foto: D. S./Klix.ba)


"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov kabinet svjesno su ignorisali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu entiteta RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u saopćenju za javnost.

Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine", piše u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (512)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...