Predsjedništvo BiH
5

Komšić i Džaferović o rezoluciji Bundestaga: Zahvalni smo zastupnicima Ahmetoviću i Mijatoviću

S. M.
Željko Komšić i Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željko Komšić i Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić oglasili su se povodom rezolucije koju je usvojio njemački Bundestag.

"Pozdravljam usvajanje Rezolucije u Bundestagu od strane semafor koalicije kojom se pruža podrška Bosni i Hercegovini, i zahvaljujem se svim zastupnicima, naročito Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću koji su se vanredno zauzeli za usvajanje iste", rekao je Željko Komšić.

Džaferović je pozdravio rezoluciju o BiH i isto tako se zahvalio Ahmetoviću i Mijatoviću.

"Od esencijalnog značaja je što su Dodik i Čović imenom i prezimenom navedeni kao ključni krivci za blokade i negativne procese u Bosni i Hercegovini, a njihova politika identificirana kao prijetnja miru u Jugoistočnoj Evropi. Ovime se Bundestag izdignuo iznad vještačke potrebe da se podjednako okrive svi u Bosni i Hercegovini, kako bi se zamaglila individualna odgovornost onih koji se zalažu za secesiju i dalje etničke podjele", rekao je Džaferović.

Istakao je da je izuzetno važan poziv Njemačkoj vladi da, u koordinaciji sa SAD-om i Velikom britanijom, nastavi snažno zagovaratu sankcije Evropske unije prema onima koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak.

"Na koncu od krucijalnog značaja je što je u rezoluciji detektovana sprega susjednih država Srbije i Hrvatske sa etničko-separatističkim politikama u BiH, te što je Zagrebu i Beogradu jasan poziv da se distanciraju od ovih politika. Posebno je bitan dio u kojem se kao negativan određuje utjecaj Zagreba na izmjene Izbornog zakona", smatra Džaferović.